Храни и напитки за здрави зъби

Неведнъж са ни казвали, че храните и напитките като сиренето и зеленият чай са полезни за здравето на зъбите. Знаете ли обаче, че съществуват и хранителни продукти, които увреждат състоянието им и влошават здравето на устната кухина. За да предотвратите тези нежелани ефекти, вижте кои са храните и напитките, чийто прием следва да ограничите.

  • Спортни напитки – те биват нисковъглехидратни, високовъглехидратни, напитки, заместващи храната, термогенични, специални напитки и фат бърнери. Въпреки, че се радват на широка популярност през последните няколко години, спортните напитки, водят до увреждане на зъбния емайл, в същата степен колкото и газираните им събратя. Според изследване на американски специалисти употребата на спортни напитки води до повишаване на киселинността в устната кухина.
  • Вследствие на което се стига до повишаване на чувствителността на зъбите и разрушаване на техния емайл. В този тип напитки се съдържа високо количество захар, което благоприятства за развитието на патогенните (болестотворни) микроорганизми в устата, ето защо е необходимо да ограничите тяхната консумация.
  • Вино – хората, които пият редовно вино увреждат емайла на зъбите си. Данни от изследване на американски учени показват, че киселинноста, която виното притежава, разрушава зъбната структура и оцветява емайла на зъбите. С цел да се понижи вредата от виното, хората могат да редуват приеманите глътки вино с вода, като така контактът на алкохолната напитка със зъбите се ограничава.
  • Цитруси – приемът на парчета или сокове от грейпфрут, лимон или портокал не причинява непосредствено развитие на кариеси. Но в тези плодове се съдържат киселини, които водят до ерозия на емайла на зъбите и правят зъбите крехки и лесно разрушими. Решението в този случай не е да се откажете от приема на тези плодове, тъй като те съдържат множество полезни за организма витамини. Вместо това за да ограничите увреждащото действие на киселините върху зъбите, специалистите по дентална медицина препоръчват да се изплаква устата с вода след прием на сок или парчета от цитрусови плодове.

Освен чрез следването на изброените съвети, специалистите по дентална медицина препоръчват приема на природното решение, осигуряващо отличното състояние на зъбите и венците – Инсадент, на което се довериха хиляди собственици на ослепително красива усмивка и здрави зъби. Бъдете и Вие един от тях!