Зъбната плака

Зъбната плака е искрата, която възпламенява някои от най-опасните и най-разпространени проблеми с денталното здраве. Тя е трудно забележима, грапава на допир и покрива повърхността на зъбите и част от венците. Зъбната плака е много гостоприемен домакин и идеална среда за заселване на бактерии, които се хранят с натрупаните там захари и отделят силно активни киселини. Това причинява постепенната ерозия на зъбите. Ако не бъде премахната своевременно плаката допринася за натрупване на зъбен камък, развитие на венечни заболявания и загуба на зъби.

Ще предложим някои храни и напитки, за които има данни, че допринасят за намаляване на зъбната плака и поддържането здравето на устната кухина.

Зеленият чай е продукт, известен именно с такива свойства. Той е богат на полифеноли, които потискат развитието на бактериите в устната кухина и значително намаляват количеството на отделените киселини. Наблюденията показват, че хората, които редовно пийват чаша чист зелен чай, имат по-здрави зъби и венци.

Сокът от червена боровинка се ползва широко за лечение и превенция на инфекции на уринарния тракт. Съдържащите се в него проантоцианидини инхибират адхезията (прикрепянето) на бактериите към лигавицата на пикочо-половата система. Изследвания в последните години показват, че сокът от червена боровинка блокира и някои от ензимите, участващи във формирането на зъбната плака и значително намалява нейното количество по повърхността на зъбите – с около 50%.

Бялото сирене също придобива все по-широка известност със своето позитивно влияние върху оралното здраве. Установено е, че сиренето стимулира слюноотделянето и спомага за регулиране на киселинността в устната кухина. По този начин се намалява разрушителното действие на зъбната плака върху венците и емайла на зъбите.

Изброените три продукта допринасят за поддържане на здрава устна кухина, но приемът им може да се разглежда единствено като допълнение към основните мерки за добра устна хигиена. Най-ефективният начин за премахване на зъбната плака си остава редовното миене и почистване с четка и паста поне два пъти на ден. Това е задължителен процес за изпълнение още от ранна детска възраст.

За цялостна протекция на устната кухина стоматолозите препоръчват прием на природния продукт Инсадент. С неговото комплексно действие здравето на венците и зъбите може да се поддържа още по-ефективно. Уникалният състав на Инсадент (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) го прави най-препочитаното средство при различни стоматологични проблеми – възпаление на венците, лош дъх, сухота в устата и др.