протези

Колко е важно да се грижим за устната си кухина и колко пагубно се отразява лошата дентална хигиена е ясно на всеки, но може да бъде потвърдено най-ясно от хората със зъбни протези. Тяхното поставяне се налага в случаите, когато вследствие на дентално заболяване се стигне до загуба на един, два или повече постоянни зъби. С помощта на зъбните протези се възстановява възможността на човек да сдъвква и преработва достатъчно добре храната си, но е възможна и появата на различни проблеми.

Един такъв проблем, който засяга голяма част от хората, носещи зъбни протези, е сухотата в устата. Това състояние е известно като ксеростомия и представлява намалено слюноотделяне. Протезирането е една от главните причини за развитието му. Характеризира се с намаляване количеството на отделената слюнка, поява на лош дъх и афти в устата или по езика.

Слюнката има комплексно действие. Тя слепва храната и участва в първите стадии на храносмилането чрез съдържащите се в нея ензими. Освен това, има антибактериално действие, поддържа нормални стойности на киселинност в устната кухина и способства за цялостното дентално здраве. Затова намаленото слюноотделяне, освен неприятните усещания в устната кухина, може да застраши общото здраве на организма.

Сухота в устата при хора със зъбни протези се развива най-вече когато са налице още някои предразполагащи към появата й фактори като: диабет, пушене или дъвчене на тютюн, прием на лекарства, предизвикващи съхнене на устата и др. При всички случаи това състояние не бива да се пренебрегва, а срещу него трябва да се вземат своевременни мерки.

Много успешно върху възстановяване на слюноотделянето влияе приемът на Инсадент.

Този изцяло природен продукт премахва сухотата в устата и има доказан позитивен ефект върху устната кухина, като се ползва успешно за лечение и профилактика на гингивит и пародонтоза. Това го превръща в продукт с комплексно действие, с приема на който хората със зъбни протези значително ще намалят риска от поява на допълнителни дентални смущения.