кариес

Добавянето на железни наночастици под формата на ферумокситол към пастата за зъби или водата за уста спомага за предотвратяване на кариес, без да уврежда останалите орални тъкани. Това е заключението на учени от Пенсилванския университет в САЩ, публикувано в сп. Nature Communications. В настоящата статия ще разберете как са достигнали до него.

Как изследователите установяват, че железните наночастици успешно се използват в профилактиката на кариес?

Членовете на научния екип разкриват, че изводът им се базира на данни от проучвания, проведени върху плаков биофилм и върху животински модел.

В първия етап на изследването те проследяват в лабораторни условия ефекта на ферумокситола върху материал, който е много близък по състав до зъбния емайл. Целта им е да установят дали желязосъдържащото съединение ще окаже неблагоприятно въздействие върху една от главните тъкани в състава на зъбите. Приятно изненадани са, когато не наблюдават никакви странични ефекти. Окрилени от успеха, те решават да задълбочат своите изследвания. За целта провеждат следващ експеримент, при който прилагат ферумокситол върху биофилм, в който има проби от зъбна плака на хора, чиито зъби са поразени от кариес. Резултати отново са забележителни – развитието на кариеса е спряно и минералната структура на емайла е непокътната. Изследването е успешно и когато го провеждат върху животински модел, който пресъздава състоянието на устната кухина на пациенти с кариес. „По всичко изглежда, че железните наночастици имат способността да елиминира зъбната плака, под чието въздействие се развива кариес. Още нямаме категоричен отговор на въпроса как успяват да го постигнат. Все повече обаче надделява мнението, че ферумокситолът действа като пероксидаза и активира въглеродния пероксид, който е известен с антисептичното си действие. В резултат зъбният налеп се премахва безопасно, без да се нарушава pH баланса в зъбната кухина“, разкриват подозренията си учените. Те отбелязват още, че железните наночастици действат селективно, т.е. въздействат единствено на патогенните микроорганизми, причинители на кариес, а оралните тъкани остават незасегнати.
Въпреки че изследването е в ранна фаза, изследователите са категорични, че ферумокситолът може да предложи обещаващо лечение в бъдеще. Предстоят обаче още много изследвания, преди това да се случи.

Достъпното природно средство за здрави зъби и венци

Кариесът е сериозен проблем, който не търпи отлагане. Ето защо незабавно трябва да се предприемат мерки за повишаване на киселинната устойчивост на твърдите зъбни тъкани. Неизменна част от превантивната грижа за оралното здраве е и приемът на продукти, които осигуряват първокласна защита на зъбите и венците. Специалистите у нас препоръчват за качествената профилактика да се заложи на Инсадент / Insadent®. Този изцяло природен продукт съдържа прецизно дозирани количества фолиева киселина (200 mcg) и стандартизиран екстракт от Царевична коса (30 mg). Благодарение на мощното си взаимодопълващо действие съставките оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Освен това намаляват налепите, премахват лошия дъх и ефективно защитават от коварните заболявания на венците – гингивит и пародонтит. За постигане на оптимален профилактичен ефект се препоръчва Инсадент да се приема продължително време. Продуктът има добра поносимост, напълно безвреден е и е икономически изгоден.