кариеси

Развитие на кариеси – как действат провокиращите фактори?

Факторите, водещи до развитие на кариеси по зъбите са многобройни и от най-различно естество. Те провокират развитието на кариозен процес и действат на местата, където се отлага зъбна плака – по вдлъбнатите зони на дъвкателната повърхност на кътниците, по повърхностите между два зъба и в зоните на зъбните шийки. Има и такива фактори, които оказват вреда в цялата устна кухина, като например слюнката. Колкото е по-гъста тя, толкова повече хранителни остатъци и микроорганизми се прилепват по зъбите и предизвикват образуване на плака. Друг съществен фактор е начина на хранене, честия прием на захари, вида на приеманите захари, качеството на устната хигиена и др.

Правилно хранене за избягване на кариеси

Начинът на хранене, качеството и консистенцията на приеманата храна са от огромно значение за избягване на кариозния процес. Колкото повече се консумира храна, богата на захари (въглехидрати), толкова по-висок е рискът от развитие на кариес. Въглехидрати не са само сладките, а и всички тестени храни. Особено вредни са храните, които са съчетание от ниско- и високомолекулни въглехидрати. Такива са сладкишите, съдържащи едновременно нишесте от брашно и проста захар, която директно се разгражда от микроорганизмите до киселини. За да се изградят здрави и устойчиви на киселините зъбни структури е необходимо да се приема повече белтъчна храна – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Освен това са нужни достатъчни количества от витамините А, В, С и Е. Може да се набавят чрез плодовете и зеленчуците. За минерализация и набавянето на достатъчно количество калций е нужно да се консумира повече прясно мляко, сирене, кашкавал и минерални води, съдържащи достатъчно количество флуор.

Избегнете кариесите с качествена грижа за устната кухина

Качествената грижа за устната кухина е в основата за избягване на кариозния процес. Почистването на зъбите трябва да се извършва най-малко два пъти дневно с продължителност поне 2-3 минути. Зъбите се мият последователно от горе вдясно по часовниковата стрелка до долу вдясно. За децата най-подходящи са кръговите движения. Те трябва да бъдат приучавани да ползват и зъбни конци, които единствено могат да почистват междузъбните пространства. Препоръчва се за децата над 3 години да ползват зъбна паста, която съдържа достатъчно количество флуор.

Какво препоръчват стоматолозите?

Освен посочените мерки, специалистите препоръчват употребата на Инсадент / Insadent® като най-доброто природно средство за профилактика на различни проблеми със зъбите и венците. Този му ефект се дължи на активните съставки – висококачествен екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Инсадент се предлага в ефективна мастноразтворима форма – Solucaps (течни капсули). Именно тази форма позволява бързо и цялостно усвояване на съставките от организма.