лош дъх

Лошата миризма в устата е доста неприятен проблем, с който се сблъсква около 80% от световното население. Въпреки големия брой засегнати от халитоза обаче състоянието продължава да е тема табу. И тъй като по обективни причини не можем да разчитаме на хората в нашето обкръжение да ни предупредят, че имаме лош дъх, трябва да се научим сами да разпознаваме симптомите.

Издайнически маркери на лошия дъх

Домашен тест за халитоза

Има два лесни начина, с които в домашни условия бързо и лесно да проверим дали страдаме от халитоза. Първият метод се състои в това да оформим с ръце кухина, подобна на мидена черупка, около носа и устата и след това да дъхнем в нея. Вторият способ изисква да близнем с върха на езика горната част на китката или ръката и да изчакаме около 15 секунди, преди да помиришем зоната. И при двата опита остатъчната неприятна миризма е явен признак за наличие на халитоза.

Измененията в слюнката

Слюнката е съставена от около 98,5-99% вода и поради това играе важна роля за отмиване на остатъците от храна, микроорганизмите и старите клетки от устната лигавица. Лошата хидратация съвсем естествено повлиява неблагоприятно на състава и количеството й. Пониженото слюноотделяне създава благоприятна среда за живот на анаеробните бактерии, които са основните причинители на лошия дъх.

Кървенето на венците

Кървенето на венците при миене на зъбите и отхапване на по-твърди храни не бива да се подминава с лека ръка, тъй като е ясен признак за гингивит. Възпалението на венците е свързано с развитие на анаеробните микроорганизми – “виновниците” за лошия дъх.

Лошият вкус

Ако забележим, че след консумация на храни или напитки продължително време имаме горчив послевкус в устата, не е изключено да сме попаднали в клопката на халитозата. Причината за неприятното усещане най-често се крие в наличието на плака, зъбен камък или налепи по сливиците.

Естествен начин да преборим лошия дъх

При наличие на някой от изброените симптоми е добре незабавно да посетим стоматолога си. Ако той потвърди съмненията, че страдаме от халитоза, е препоръчително да не щадим време и средства, за да разрешим проблема. Специалистите препоръчват да се доверим на Инсадент / Insadent®. Мощната комбинация от стандартизиран екстракт от Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина в състава на този природен продукт не само ефективно премахва лошия дъх, но и оказва благотворно въздействие при гингивит и пародонтоза.