здрави зъби и венци

Естествено обитаващите устната кухина бактерии се хранят със захарите (въглехидратите), които приемаме с храната си, и които се задържат по повърхността на зъбите във вид на т.нар. плака. Бактериите преработват въпросните захари до отпадни продукти, представляващи киселинни съединения, които увреждат зъбния емайл и постепенно разрушават зъбите и благоприятстват развитието на гингивит или на по-сериозната пародонтоза.

Живеейки на бързи обороти в условията на съвременната забързана култура, много хора лесно загърбват здравословната храна за сметка на продукти тип бързо хранене, богати на захари. Пагубното влияние на този начин на живот е очевидно, при това не само по отношение на световната инвазия на затлъстяването – повече от 25% от децата и над 80% от зрелите хора имат множество зъбни кариеси.

Изход от създалата се ситуация, която на практика превръща денталните проблеми в потенциално най-сериозният проблем в бъдеще, стоматолози и специалисти виждат в това повече млади хора да бъдат запознати с ефекта от сладките и високовъглехидратни храни. Стимулирането, което те оказват върху бактериалното развитие в устната кухина и пагубното влияние на бактериите върху състоянието на венците и зъбите, може да се намали драстично с рационализирането на храненето и преминаването на режим, включващ по-малко сладко и по-пълноценна устна хигиена.

Това е метод, препоръчващ се като превантивна мярка срещу влошаване на денталното здраве и избягване появата на кариеси и опасните усложнения като гингивит и пародонтоза. Като мярка за тяхното овладяване при хора, засегнати от тях, много удачно би било прилагането на природния продукт Инсадент – незаменим помощник в борбата за здрави венци и зъби.