чувствителни зъби

Много хора страдат от чувствителни зъби. Дискомфортът в устата обикновено се появява след прием на топли, студени, сладки или кисели храни и напитки. Каква е причината за пронизващата болка и какво съветват специалистите за справяне с проблема ще разберете в настоящата статия.

Чувствителни зъби – провокиращи фактори

Здравите зъби не са уязвими към външни фактори на средата, каквито са температурата и киселинността на консумираната храна. Чувствителен към тях е дентинът, разположен между емайла или зъбния цимент и пулпената кухина. При изтъняване на емайла защитата на дентина осезаемо намалява. Ситуацията се усложнява още повече при отдръпване на венците, тъй като дентинът на корена остава открит. В резултат микроскопичните дентинови каналчета, наричани зъбни тубули, в които са разположени нервните окончания, остават директно изложени на въздействието на температурата и киселинността на храната, която постъпва в устната кухина, и напомнят болезнено за себе си при всяко външно дразнение.

Сред най-често срещаните провокиращи фактори, които могат да доведат до оголване на дентина са:
• използването на четка за зъби с неподходяща твърдост
• злоупотреба с газирани напитки
• прекалено стискане или търкане на зъбите един в друг (бруксизъм)
• употребата на прекалено абразивна паста за зъби
• четкане на зъбите с неправилни движения
• заболявания на венците (гингивит, пародонтит)
• силно разрушени или счупени зъби

Някои стоматологични процедури като избелване, професионално почистване и поставяне на зъбни коронки също могат да предизвикат чувствителност на зъбите по време или непосредствено след самата манипулация. Характерното за този тип оплаквания обаче е, че с времето отшумяват.

Общи препоръки за справяне с болката при чувствителни зъби

Първата и най-важна крачка за справяне с проблема чувствителни зъби е да се установи причината за изтъняването на дентина. За това засегнатите могат да разчитат на съдействието на своя стоматолог. Едва след като се открие първоизточника на болката, може да се премине към конкретни действия за елиминирането й. Мерките обикновено включват:

• използване на четка за зъби с мек косъм за щадящо почистване на чувствителни зъби
• усвояване на правилната техника за миене на уязвимата зъбна повърхност
• употреба на паста за чувствителни зъби

Съветът на денталните лекари за елиминиране на дискомфорта, породен от чувствителни зъби

Стоматологичната практика сочи, че ефектът на правилната устна хигиена при чувствителни зъби може да се усили посредством приема на качествени натурални продукти с отношение към проблема. Неслучайно Инсадент / Insadent® е средство на първи избор на специалистите за профилактика и допълващо лечение при чувствителни зъбите. Висококачественият стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса и фолиева киселина във всяка капсула подпомага заздравяването на венечната тъкан и спира резорбцията на алвеоларната кост. Това допринася за намаляване разклащането на зъбите и ускорява стягането на венците. Този ефект на Инсадент е благоприятен както за справяне с чувствителни зъби, така и за намаляване риска от гингивит и пародонтоза – най-тежките форми на увреждане на венците.