здрави зъби и венци

Един от най-често задаваните въпроси в кабинетите по дентално здраве е „какво е вредно за зъбите?“. Списъкът с фактори, които повлияват неблагоприятно състоянието на устната кухина е дълъг. Но този „виновник“ за болни зъби определено ще изненада мнозина. Научете кой е той в следващите редове.

Невероятно, но факт – хлорът в басейните може да навреди на зъбите

Плувните басейни са любимо място на малки и големи за разхлаждане и отдих през горещия летен сезон. Но малко известен факт е, че хлорната вода крие някои рискове за здравето на устната кухина. Химическото вещество се използва за дезинфекция и предотвратяване разпространението на вредни бактерии. Въпреки че е отлично средство за превенция на инфекции в публичните басейни, проблемът, който съществува между хлора и зъбите, е разликата в рН показателя за киселинност на средата. Така хлорната вода при взаимодействие със зъбите може да предизвика изтъняване на емайла и проблеми със здравето на устната кухина.

Дентална ерозия и натрупване на зъбен камък

Дентална ерозия е деминерализацията на външните слоеве на зъбите (емайл и дентин) поради повишена киселинност в устната кухина. Най-често се причинява от фактори като храна, гастроезофагеален рефлукс, прием на лекарства и вредни навици. Но напоследък се предполага, че по-продължителното плуване в басейни с хлор също причинява ерозия на зъбите. Изследванията показват, че около 15% от професионалните плувци и 3% от любителите развиват зъбна ерозия. Най-често оплакванията са свръхчувствителност на зъбите при консумация на храна или напитки, които са студени или кисели (например цитрусов фреш).

Повърхността на зъбите става грапава и се образуват вдлъбнатини с гладки или назъбени ръбове на емайла. Жълтеникаво оцветяване на зъбите може също да се наблюдава поради загуба на емайл, разкриващ дентина (вътрешния слой на зъба).

Хлорът във водните басейни създава предпоставки за повишено натрупване на зъбен камък при плувците. Зъбният камък изглежда като жълти до тъмнокафяви калцирани отлагания и се събира главно по външната и вътрешната повърхност на предните зъби. Причината е, че pH на водата в басейна е по-високо от това на слюнката и предизвиква разграждане на протеините, които се съдържат в нея.

След като разбрахме какво е вредно за зъбите, ето и какво помага

Стоматолозите у нас горещо препоръчват за профилактика и подкрепа на денталното здраве прием на Инсадент / Insadent®. Всяка капсула на този изцяло натурален продукт доставя на зъбите и венците оптимални количества висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина. Съставките действат противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет. Продуктът е напълно безопасен и подходящ за продължителна употреба.