избелване на зъби

Както всеки от нас има определен цвят на кожата, така и цветът на зъбите е индивидуален. Желанието да блеснем с холивудска усмивка и млечно бели зъби невинаги е най-доброто решение, категорични са специалистите по дентална медицина. Още повече, че избелването носи и негативни последствия, особено ако не е направено качествено. Съветваме Ви преди да решите да освежите и да изсветлите „фасадата“ на зъбите, да се посъветвате със специалист, защото има детайли, които са важни и може да променят коренно решението ви.

Избелване на зъби – просто мода или желание за сияйна белота

Човек се ражда с определен цвят на зъбите. С течение на годините, обаче, той започва да потъмнява.

Промяната идва от изтъняването на емайла.

За разлика от тена, който се стремим да придобием през летния сезон, за зъбите стремежът е да са бели. Модата за избелване на зъбите идва от Америка, от където масово се предлагат всякакви системи за домашно избелване.

Избелване на зъби – нежелателни ефекти

Избелването на зъбите крие рискове при чувствителни зъби, проблеми с венците, дефекти на шийката на зъба и кариеси. Често страничните ефекти са:

– зъбите стават по-чувствителни към обичайните дразнители, като студено и топло. Това трябва да премине за 2-3 дни, но ако продължи повече от седмица се налага консултация със стоматолог

– може да се получат повърхностни изгаряния на венците от избелването

– старите пломби не се поддават на избелване. Също така е важно ако има стари керамични фасети и коронки, след избелването на зъбите, те да се сменят

Избелване на зъби – кога не се препоръчва?

При възпаления на венците (начален гингивит или пародонтит) не се препоръчва да се прави избелване на зъбите. При дефекти на шийката на зъба също. Ако зъбите по принцип са чувствителни, това означава, че има проблем с венците или че има стари пломби, които не са добре херметизирани. Те трябва да се сменят. Това става, както споменахме, след като зъбите се избелят. По време на избелването се слагат временни пломби, които след това се сменят с постоянни.

Природен продукт за поддържане на добра устна хигиена, чувствителни зъби и венци

Като допълнение към ежедневната устна хигиена за здрави венци и зъби специалистите препоръчват прием на природния продукт Инсадент / Insadent®. Той съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина, за които е доказано, че оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Поради тази причина Инсадент допринася за намаляване на вредните бактерии в устната кухина, което го прави идеално допълнение към ежедневната грижа за зъбите и венците. Подходящ е както за възрастни, така и за деца.