зъбни проблеми

Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщава за пациенти със зъбни проблеми след преболедуване от коронвирус (COVID-19). Кои са най-честите оплаквания и какво е мнението на специалистите по въпроса? Отговорите даваме в статията.

Сред основните зъбни проблеми при хора, прекарали ковид, се открояват промяна в цвета, повишена склонност към трошливост и загуба на зъбите

Хората, загубили зъб, уверяват, че това е станало без кръв и болка.

От „Ню Йорк таймс“ цитират случая на 43-годишната Фара Хемили. Тя изгубва постоянен зъб след преболедуване от коронавирус, докато дъвче листа от мента. Изненадата ѝ е голяма, когато в онлайн група се натъква на други хора, които също като нея са изгубили зъб след прекаран коронавирус. Впоследствие се оказва, че тя е имала анамнеза за пробеми със зъбите преди ковид инфекцията. Според експертите това донякъде би могло да обясни случилото се. Подобно обяснение обаче не е валидно за 12-годишно момче, което се разделя с постоянен зъб след ковид инфекция. По думите на неговия ортодонт то е имало напълно здрави и правилно подредени зъби.

Мненията на специалистите относно появата на зъбни проблеми след ковид са разнопосочни

Една част смятат, че на този етап няма достатъчно данни, които да потвърдят, че COVID-19 сам по себе си може да доведе до дентални проблеми. „Предполагаемата връзка между коронавируса и зъбните проблеми трябва да се изучи задълбочено. Прекалено рано е да се правят заключения. Документираните клинични случаи са малко и извадката не е представителна“. Това е мнението на д-р Мигел Карасол, пародонтолог и главен координатор на работната група на Испанския съюз по пародонтология (SEPA).

Друга част от учените допускат, че е възможно вирусът на Ковид-19 да води до проблеми със зъбите. Сред тях е и д-р Уилям Ли, президент и главен медицински директор на The Angiogenesis Foundation – нестопанска организация, която изучава кръвоносното здраве. По думите му падането на здрави зъби след боледуване от коронавирус може да се дължи на увреждане на кръвоносните съдове на венците.

Само времето ще покаже дали има, или няма връзка между зъбните проблеми и коронавируса. А дотогава за доброто здраве на устната кухина в условия на ковид можем да се доверим на…

Инсадент/Incident® – изцяло природен продукт за здрави зъби и венци. Той съдържа фолиева киселина 200 mcg и висококачествен стандартизиран екстракт от царевична коса (Zea Mays) 30 mg. Съставките допълват и взаимно усилват своето действие. В резултат на перфектната синергия помежду им продуктът:

Благодарение на комплексното си действие продуктът се прилага успешно при:

  • възпаление на венците и пародонта (гингивит и пародонтит)
  • лош дъх от устата
  • вторична ксеростомия (сухота в устата) от медикаментозен произход

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има добра поносимост при дълговременна употреба.