Зъбна плака

Какво представлява зъбната плака?

Бактериите, обитаващи устната кухина отделят ензими, използвайки захари като нишесте, глюкоза и др. С помощта на този ензим в устата ни се формира смес, подобна на лепило. В нея се съдържат бактерии, превръщащи захарите в киселина. Тази киселина блокира антибактериалия ефект на слюнката и води до формиране на зъбна плака, която при нередовно почистване причинява развитие на кариеси. Зъбната плака представлява комплексна микробна общност, структурирана по такъв начин, че без механичното й отстраняване, влиянието върху нея с различни антмикробни препарати е много слабо. В нейното изграждане взимат участие различни видове бактерии, като тези, които имат доказано увреждащо действие върху пародонталните структури са т.нар. пародонтопатогени – Porphyromonas gingivalis, reponema spirocheta и др.

Според д-р Ричард Прайс от Американската асоциация по дентална медицина, отстраняването на зъбната плака не е трудно, ако хората са последователни в действията си. Ето защо здравето и красотата се дължат най-вече на изграждането на хигиенни навици.

За предотвратяване на образуването на зъбна плака е важно да се отстранят преди всичко факторите, които водят до нейното развитие.

Кои са те?

1. Нередовното почистване на зъбите – специалистите препоръчват зъбите да се мият 2 пъти на ден. В противен случай здравето им е поставено под въпрос. Необходимо е те да се почистват с паста, която съдържа флуорид, като тя трябва да достига до всички достъпни зъбни повърхности.

2. Нередовният прием на определени храни, за които е известно, че “изчистват” плаката – моркови, краставици и ябълки също може да бъде причина за нейното образуване. Други храни, полезни за здравето на зъбите са тези, които съдържат фибри, витамини и минерали като овесените ядки, тиквата и др.

3. Прекомерният прием на захарни изделия – сладкиши, бонбони, сладки напитки и др, е причина за образуването на зъбна плака. Причината за това е, че бактериите в устната кухина преработват захарта в киселини, които увреждат емайла на зъбите и ги деминерализират, а това води до развитие на кариеси.

Ефективно решение, което спомага за изчистването на зъбната плака е природният продукт Инсадент. Инсадент е богат източник на висококачествен екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса и фолиева киселина.Клинично установено е, че екстрактът от царевична коса редуцира количеството на зъбна плака благодарение на изразеният стимулиращ ефект, който притежава върху слюноотделянето, а както вече споменахме слюнката притежава изразен антибактериален ефект. Освен това Инсадент оказва комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела.