Инсадент

За да се предотврати увреждането на зъби и венци, стоматолози призовават да се преустанови носенето на пиърсинг на устните и езика. Апелът е отправен по време на конгреса EuroPerio10, провел се от 15 до 18 юни 2022 г. в Копенхаген, Дания. Негов организатор е Европейската федерация по пародонтология (EFP).

Повече за негативното влияние, което оказва така популярният пиърсинг на устните и езика, върху оралното здраве

Ново изследване, представено в рамките на Конгреса, показва, че една голяма част от хората с пиърсинг на устните и езика имат:

„Това са признаци на пародонтит (пародонтоза) – заболяване, което крие риск от загуба на зъбите“. Коментарът е на главния автор на проучването проф. Клеменс Валтер от Медицинския университет в немския град Грайфсвалд.

Проф. Валтер и неговите колеги анализират резултатите от 8 доклада за състоянието на устната кухина на 408 души. Участниците са с общо 236 обеци на устните и 236 – на езика. Всеки пети има пиърсинг на повече от едно място в устата. Болшинството от обеците са метални. Продължителността на носенето им варира от месец до 19 години.

Проучванията сравняват състоянието на зъбите и венците в близост до пиърсинга с това на зъбите и венците в други части на устата.

3 от 5 проучвания установяват по-дълбоки зъбни джобове, а 3 от 4 проучвания – по-широки междузъбни пространства около пиърсинга на езика

„Резултатите ясно показват, че пиърсингът в устата (особено този на езика) влияе негативно на намиращите се в близост зъби и меки тъкани. При хора с обица на езика увреждането е най-голямо около долните резци. Това са част от предните зъби, които служат за захапване и откъсване на храната. Данните сочат още, че рискът от увреждане на зъбите и венците се увеличава правопропорционално на продължителността на носене на обицата“. Това обобщава проф. Валтер и приканва стоматолозите да информират пациентите за опасността от пародонтални проблеми, която носи пиърсингът в устата.

За заздравяване на зъби и укрепване на венци след сваляне на пиърсинг от устата видни наши стоматолози препоръчват…

Продуктът е със 100% натурален произход и по естествен и безопасен начин се грижи за оралното здраве. Подходящ е както за превенция, така и за лечение на заболявания на зъбите и венците (гингивит; пародонтит).

Положителният ефект се дължи на рационалната комбинация от:

  • висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) 30 mg
  • фолиева киселина 200 mcg

Съставките са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтит. Оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Иновативните течни капсули (Solucaps) подсилват ефективността на съставките. Осигуряват по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощен ефект.