функции на слюнката

Зъбите представляват многобройни костоподобни образувания в устната кухина, които служат за разкъсване на храната, първичната и механична обработка.

Кои са митовете и истините, свързани със зъбите?

Консумацията на захарни изделия води до формиране на кариеси

Това е едновременно мит и истина. Всъщност кариесите се образуват вследствие на киселината, която се произвежда от бактериите, населяващи устната кухина. Те се хранят с въглехидратите, които се съдържат в захарните изделия, но също и в ориза, хляба, картофите, зеленчуците, плодовете и др. Когато ядем храна, богата на въглехидрати бактериите се активизират и продуцират киселина, която уврежда емайла. При недостатъчна устна хигиена постепенно в зъбите се образуват кухини, в които бактериите продължават да се развиват.

Кариесите при децата се появяват много по-лесно, отколкото при възрастните

Това е мит. Според стоматолозите в последните 20 години количеството на кариесите при децата е намаляло наполовина благодарение на използването на флорирана вода и паста за зъби. При възрастните обаче кариесите са се увеличили. Една от причините за това е, че приемът на определени медикаменти предизвиква сухота в устата (вторична ксеростомия). Слюнката е един от основните фактори, предпазващи от развитието на кариеси тъй като помага за неутрализиране на киселините, продуцирани от бактериите. Освен това слюнката помага те да бъдат “отмити” и предотвратява натрупването на зъбна плака.

Всеки може да разбере, че има кариес

Това е мит. Лекото разрушаване на емайла не предизвиква никакви симптоми. Болката, вследствие на която съдим за наличието на кариес се появява, когато той е в по-напреднал стадий от развитието си и води до увреждане на нерва.

Почистването на зъбите с четка и паста е един от най-подходящите начини за предотвратяване развитието на кариеси

Това е факт. Поддържането на здрави зъби зависи в най-голяма степен от добрата устна хигиена. Необходимо е да премахвате бактериите и хранителните остатъци с четка и паста за зъби два пъти дневно. По този начин опасността от формиране на кариеси намалява значително. Като допълнително средство за отлична устна хигиена специалистите препоръчват Инсадент / Insadent®. В него се съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан в устната кухина и намаляват зъбните налепи.