възпалени венци при бременност

Защо проблемите със зъбите и венците по време на бременността са толкова често разпространени сред жените?

Всяка представителка на нежния пол знае, че в периода на бременността се увеличава честотата на проблемите със зъбите и венците. Според специлиститe те се дължат на хормоналните промени, настъпващи през този период, които понякога може да са съчетани и с недостатъчна устна хигиена.

От какви проблеми със зъбите и венците се оплакват най-често бременните жени?

Хормоналният дисбаланс, настъпващ през бременността води до повишена чувствителност на венците към увреждащи фактори като зъбен камък и др. В периода около третия и четвъртия месец от бременността венците претърпяват промени – стават оточни, силно зачервени (понякога придобиват синьо-червен цвят), повърхността им става гладка и бляскава. Освен това венците започват много често да кървят по време на хранене или миене на зъбите. В тези случаи става дума за т.нар “Гингивит при бременни”. При него кървенето се предизвиква от повишения кръвен поток към тъканите на венеца, който е провокиран от високите хормонални нива в организма на бременната жена.

Друг дентален проблем по време на бременността е пиогенната гранулома, свързана със силно подуване на венците, при което те кървят лесно. Едни от основните причини за развитието на този проблем са недостатъчната устна хигиена, хормоналния дисбаланс и др.
Още един често срещан проблем по време на бременността са зъбните ерозии, както и развитието на кариеси.

Кои са правилата, които осигуряват надеждна защита на зъбите и венците по време на бременността?

– Почиствайте два пъти дневно зъбите си с паста, съдържаща флуор и четка със средно твърд косъм

– Четкайте зъбите си минимум 3 минути, като успоредно с това правете и масаж на венците

– Веднъж дневно използвайте дентален конец, с който да почистите страничните повърхности на зъбите

– Освен зъбите е важно да почиствате и езика си

– След измиване на зъбите е добре бременните да използват разтвори за уста, съдържащи флуор, но при условие, че в тях няма алкохол

– Приемайте редовно стоматологичното средство Инсадент / Insadent®, в което се съдържа фолиева киселина и екстракт от царевична коса. Инсадент е отлично допълващо решение на проблемите със зъбите и венците по време на бременността. Той има регенериращо действие върху съединителната тъкан на венеца. В качеството си на природен продукт Инсадент е напълно безопасен за бременните жени, дори при продължителна употреба.