здрави зъби и венци

Жените над 53 години, които имат здрави зъби и венци, са изложени на по-малка опасност от високо кръвно налягане. Това установява проучване на американски учени, с което за пореден път се потвърждава, че оралното здраве е свързано със сърдечното. Резултатите са публикувани в Journal of the American Heart Association (JAHA).

Здрави зъби и венци – щит против високо кръвно налягане при зрелите жени

Проучването проследява 1215 жени в продължение на 10 години. Дамите са на възраст от 53 до 81 години към момента на записването им. Част са от мащабно американско изследване, наречено Инициатива за здравето на жените.

Участничките минават стоматологичен преглед. Взета им е проба от зъбна плака за микробиологично изследване.

За периода на проучването са регистрирани 735 нови случая на хипертония при жените.

При анализа на данните учените стигат до заключението, че:

  • 15 бактерии в устната кухина са пряко свързани с появата на високо кръвно налягане
  • 5 бактерии в устата предпазват от високо кръвно

В повечето случаи голямото изобилие от орални бактерии е предпоставка за по-висок риск от хипертония при жените

Учените нямат отговор на въпроса защо това е така. Като потенциален механизъм за случващото се посочват производството на азотен оксид (NO) в организма.

Тук е мястото да кажем, че:

  • азотният оксид отпуска и разширява кръвоносните съдове, което улеснява притока на кръв и допринася за понижаване на кръвното налягане

„Някои бактерии в устата са източник на азотен оксид. В нашето проучване идентифицирахме само една-единствена подобна бактерия. Остава въпросът какво правят останалите бактерии, които влияят върху кръвното налягане“. Коментарът е на Майкъл Ламонте, професор от държавния университет на Ню Йорк в гр. Бъфало и главен автор на проучването.

Все още не е ясно и дали:

Едно нещо обаче е сигурно – поддържането на здрави зъби и венци е от ключово значение за здравето

Инсадент / Insadent®® е изцяло природен продукт, разработен да поддържа устната кухина в перфектно състояние. Формулата съчетава висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са внимателно подбрани и са с доказано полезно действие върху венците и пародонта. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Клиничните и лабораторните данни показват, че продуктът:

  • оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • преустановява резорбцията на алвеоларната кост, като стимулира остеоцитите
  • намалява разклащането на зъбите

В допълнение продуктът усилва продукцията и понижава вискозитета на слюнка. И още – намалява налепите и така подпомага възвръщането на естествената белота на зъбите.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост при продължителна употреба. Приема се непосредствено преди хранене.