Здрави зъби без кариеси

За да имаме здрави и бели зъби е необходимо да полагаме редовни грижи за здравето на устната кухина.

Зъби и кариеси

Антрополози са установили, че древните обитатели на нашата планета са страдали много по-малко от кариес, отколкото хората в наши дни. Неоспорим факт, който се дължи на по-здравословния и естествен начин на живот, който са водили предците ни някога. Кариесът е най-широко разпространеното заболяване на зъбите в съвременния живот. Развива се в слабо минерализираните зъбни структури като се наблюдава деструкция на зъбната повърхност. Една от основните причини за появата му е прекомерното количество бактериална маса (зъбна плака).

Фактори за развитието на кариеси по зъбите

Факторите, предразполагащи към развитие на кариеси по зъбите са няколко:
– недобра хигиена на зъбите – редовното миене на зъбите, поне два пъти на ден е важно, за да се избегне появата на кариеси

– генетичен фактор – структурата на зъбите е генетично предопределена, което от своя страна обяснява податливостта на някои хора към развитието на кариеси

храни и напитки – храненето е един от основните фактори за поддържане здравето на устната кухина. Затова консумацията на храни, богати на витамини и минерали е от голямо значение. При бременните жени нуждата от калций, фосфор и флуор се засилва още повече, както и приемът на повече течности – вода, чай, прясно изцедени сокове и др.

Профилактика на зъбния кариес

Профилактиката на зъбния кариес включва основни правила като редовно и правилно почистване на зъбите за намаляване на бактериалната флора, редовни профилактични прегледи при стоматолог и навременно лечение на появилите се малки кариеси. Използването на конци за зъби също е от значение, тъй като те проникват там, където четката не може.

За цялостна грижа за устната кухина не забравяйте естествен продукт за защита на венците и зъбите

Освен изброените стъпки за грижа и профилактика на зъбите, стоматолозите препоръчват и прием на стоматологичния продукт Инсадент / Insadent®. Този продукт е практически безвреден като има противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Активните съставки (царевична коса и фолиева киселина) се намират в по-ефективна мастноразтворима форма Solucaps (течни капсули). Тази форма позволява по-бързо и цялостно усвояване на активните съставки.