здрави венци

Поддържането на здрави венци и зъби е важен фактор не само за доброто състояние на устната кухина, но и за осигуряване на добро общо здраве. Добрата устна хигиена е основното изискване за постигането на тази цел. Успеваемостта обаче ще бъде още по-висока, ако към денталните грижи добавите и редовен прием на няколко природни продукта с доказан ефект за поддържане на здрави венци.

Защо е необходима допълнителна грижа за поддържане на здрави венци?

Бактериите в устната кухина имат основна роля за формирането на зъбната плака. Те се прикрепят за зъбите и венците и се хранят с останалата по повърхността им храна. Продуктите, отделяни от тези бактерии, са основна причина за възпалението на венците. Проблемът често хронифицира и състоянието се влошава до поява на пародонтоза.

Своевременното премахване на зъбната плака намалява значително риска от тези заболявания и помага за поддържане на здрави венци. Научните данни показват, че някои природни продукти могат ефективно да помогнат за това.

Природата в помощ на здравите венци и зъби

Природните средства, които помагат за изчистване на плаката и поддържане на стегнати и здрави венци са:

  • масло от нийм. Известно е с антибактериалните си свойства и се включва в състава на все повече продукти напоследък. Изследване от 2014 г., проведено сред деца, е доказало, че ползването на продукти за уста с масло от нийм помага за редуциране на зъбната плака и предотвратяване на гингивита.
  • масло от чаено дърво. Пасти за зъби, съдържащи това етерично масло са ефективни за овладяването на по-леки възпаления в устната кухина.
  • червена боровинка. Тя отдавна е известна с антиадхезивното си действие, пречещо на прикрепянето на бактериите, причиняващи уроинфекции към лигавицата на уринарния тракт. Именно това свойство на екстракта от червена боровинка помага и в борбата с бактериите в устната кухина. Изследване от 2013 г. показва, че червената боровинка намалява способността на някои вредни бактерии да се захващат към венците и зъбите. Освен това помага и за овладяване възпалението на венците.
  • витамин С. Доказано е, че недостигът на витамин С води до скорбут и загуба на зъби. Набавянето на достатъчни дози аскорбинова киселина е важен фактор за поддържането на здрави венци и намаляване вредите от зъбната плака.
  • жабурене с кокосово или сусамово олио. Няколкоминутно изплакване на устата с тези мазнини отмива голяма част от зъбната плака и намалява риска от гингивит и пародонтоза.
  • царевична коса и фолиева киселина. Тези две естествени съставки са включени в Инсадент / Insadent®. Именно тяхното действие превръща Инсадент в природен продукт номер 1 в грижата за здрави венци и зъби. Допълващият ефект на царевичната коса и фолиевата киселина е причина продължителният прием на Инсадент да стяга венците, да заздравява тъканите в устната кухина и доказано да помага в борбата за овладяване на гингивит и пародонтоза. Инсадент е природното средство, с което всеки лесно и успешно може да допълни устната си хигиена.