Здравите венци

С напредването на възрастта денталните хигиенни навици придобиват все по-голямо значение, при това не само за зъбите и венците, а за цялото тяло.

Грижите за зъбите – и за устната кухина като цяло – са незаменими за поддържането на общото здраве при всеки, независимо от възрастта, но значението им е още по-голямо при възрасните хора. Здравите зъби и венци не само дават увереност за красива усмивка, но и позволяват добро сдъвкване и механично обработване на храната, улеснявайки целия храносмилателен процес. Ако и това не е достатъчно за описване важността на устната хигиена и поддържането на денталното здраве, ще допълним, че редица проучвания показват, че хората със здрави венци и зъби много по-рядко развиват диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Как се променя състоянието на устната кухина с годините

С полагането на достатъчно добри грижи, зъбите могат да ни служат добре цял живот. В противен случай обаче ходът на годините е отговорен за някои изменения в устната кухина и развитието на различни заболявания на венците и зъбите с тежки последствия.

Загниване на зъбите – Емайлът, който покрива зъбите, е основа, върху която с времето постепенно се натрупва идеална за развитието на бактерии зъбна плака. И въпреки популярното схващане, че най-силните компоненти на тялото ни са костите, а зъбите са най-здравите кости, плаката и дейността на бактериите лесно могат да разрушат здравата им повърхност и да доведат до поява на кариеси и други по-тежки последствия.

Заболявания на венците – напредването на възрастта увеличава риска и от тези, наречени още пародонтални заболявания. Когато дейността на бактериите в устата засегне и венците, и особено, ако не се предприемат мерки срещу това, се наблюдават чести възпаления и кървене на венците, водещи в крайна сметка до увреждане корените на зъбите и тяхното постепенно опадане.

Суха уста – известното като ксеростомия състояние, често се среща сред възрастните хора, страдащи от определени заболявания и като страничен ефект от действието на определени лекарствени или други терапии. Дължи се на намаленото слюноотделяне, което улеснява натрупването на плака върху зъбите и води до поява на неприятен дъх в устата.

Как да се грижите успешно за денталното си здраве

С напредването на годините, доброто дентално здраве все по-тясно се свързва със здравето на цялото тяло. Това превръща грижите за устната кухина в първостепенна задача за всеки. И понеже четката, пастата и конецът за зъби не винаги означават пълоценна грижа за предотвратяване на опасните гингивит, пародонтоза и ксеростомия, се препоръчва употребата и на допълнителни средства като Инсадент например. Този природен продукт е пълноценна добавка към индивидуалните грижи, които всеки трябва да полага, за да си осигури добро дентално и общо здраве.