устна кухина

Здрава устна кухина е трудна, но не и невъзможна мисия за носителите на вируса на ХИВ. Експерти от Националния съюз на зъболекарите в Испания посочват, че тези хора са рискова група за проблеми с устната кухина. От думите им става ясно, че най-честите оплаквания при тези пациенти са ксеростомия (лош дъх), кариес, орална кандидоза, гингивит и пародонтит (пародонтоза). Изказването е във връзка във Световния ден за борба със СПИН, отбелязван по традиция на 1 декември.

Здрава устна кухина при ХИВ – една предизвикателна задача

За начало, малко статистика. В края на 2021 г. 38,4 милиона души в света са живели с ХИВ. През същата година са настъпили 650 000 смъртни случая вследствие на вируса. Данните са от Общата програма на ООН срещи ХИВ/СПИН (UNAIDS).

Лекарите по дентална медицина напомнят, че хората с ХИВ са по-предразположени към проблеми с оралното здраве. „В основата е слабата имунна система, която е предпоставка за инфекции“, уточняват специалистите.

Освен с вече споменатите устни проблеми, носителите на ХИВ могат да се сблъскат още с афти, брадавици в устата, космата левкоплакия. Последното е всъщност заболяване, при което се развиват белезникави изменения по лигавицата поради вроговяване на епитела. Засяга главно езика (страничните повърхности), бузите и устните. По-рядко – небцето, венците и пода на устната кухина.

Ето какво съветва експертът

„Силно желателно е хората с ХИВ да посещават зъболекар периодично за профилактика, за да намалят риска от проблеми в устната кухина. По време на прегледа той ще консултира пациентите как да поддържат правилна орална хигиена. И още – кои са най-подходящите за тях паста за зъби, интердентален конец и вода за уста“. Думите са на председателя на Зъболекарския съюз в Испания д-р Оскар Кастро Рейно.

В заключение д-р Рейно казва, че носителите на ХИВ могат да имат добро орално здраве и високо качество на живот. Това естествено е възможно благодарение на научния напредък и мултидисциплинарното лечение.

Идеално природно решение за здрава устна кухина при хора с ХИВ

Инсадент / Insadent® е продукт с природен състав, който има доказани ползи за здравето на венците и зъбите. Формулата съчетава екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките действат комплексно и се допълват. Оказват противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната и епителната тъкан в устата.

Преустановяват резорбцията на алвеоларната кост. Усилват продукцията и намаляват вискозитета на слюнката.

Широкоспектърното действие превръща продукта в най-доброто решение за ефективно лечение и профилактика на едни от най-честите проблеми в устната кухина. Показен е при ксеростомия, пародонтит, гингивит, кариес.

При правилна и целесъобразна употреба, продуктът не вреди на здравето. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.