за здрави венци и зъби

Тютюнопушенето е основен враг на всеки стремеж за здрави зъби и венци. Устната кухина е първата част от тялото, която се излага на вредното влияние на тютюневия дим. Химическите частици, които се съдържат в цигарите, образуват токсичен „коктейл“, когато се смесят със слюнката в устата и предизвикват голяма част от денталните проблеми.

5 причини да се откажем от цигарите още днес

За здрави зъби и венци е препоръчително пушачите да се откажат окончателно от този вреден навик. Но дори и при ограничаване на тютюнопушенето се намалява негативното влияние на никотина върху венците и зъбите.

  • Оцветяване на зъбите – никотинът и катраните в цигарите увреждат зъбния емайл и влияят на пожълтяването на зъбите. При тютюнопушене промяната в цвета на зъбите се случва за сравнително кратък период от време. В по-напреднал етап цветът на зъбите при пушачите може да придобие кафеникав оттенък.
  • Лош дъх – при тютюнопушене в устата, гърлото и белите дробове остават частици цигарен дим, които се задържат за дълго. Този проблем е сред най-безобидните в здравословен аспект, но е често срещана причина за дискомфорт при пушачите дори и в самото начало. Пушенето на цигари може да доведе и до усещане за сухота в устата.
  • Нарушен баланс на бактериите в устната кухина – при тютюнопушене се нарушава равновесието на бактериите в устната кухина като вредните видове започват да доминират. Пушенето оказва влияние върху размножаването на бактериите, които участват в образуването на плаката по повърхността на зъбите. Плаката е предпоставка за появата на кариеси и лош дъх.
  • Натрупване на зъбен камък – пушачите са склонни по-бързо да натрупват плака, следователно и зъбен камък. Когато плаката престои продължително време по зъбите, постепенно започва минерализирането й и се образува зъбен камък. Това може да доведе до възпаление на гингивита и пародонтални проблеми.
  • Повишен риск от пародонтоза – това е най-сериозното възпалително заболяване на устната кухина. В напреднал стадий тя е причина за съществени дентални проблеми със стопяване на алвеоларната кост, отдръпване на венците и оголване на зъбите. Венците на пушачите са по-податливи на инфекция, тъй като токсичните вещества в тютюневия дим затрудняват кръвообращението и доставката на хранителни вещества към венечните тъкани. При пушачите лесно се образуват венечни джобове, където се натрупват пародонтални бактерии.

Превантивни мерки за здрави венци и зъби

Заедно с намаляване на потреблението на тютюневи изделия е препоръчително да се положат и допълнителни грижи за здрави венци и зъби. За комплексна превантивна и терапевтична грижа за устната кухина помага Инсадент / Insadent®®. Този изцяло природен продукт е ефективен за преустановяване увреждането на денталните тъкани, а също и стимулира тяхното възстановяване. Продуктът помага да се овладеят навреме негативните последствия от тютюневия дим. За оптимални резултати активните съставки се намират в по-ефективна мастноразтворима форма (Solucaps).