загуба на зъби

Загуба на зъби е рисков фактор за когнитивен спад и деменция, като опасността от спад в познавателните способности се увеличава с всеки изгубен зъб. Това става ясно от изследване на учени от колежа за медицински сестри „Рори Майерс“ към Нюйоркския университет. Резултатите са публикувани в сп. The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) около 1 на всеки 6 души над 65 години има загуба на зъби

„Важно е да се разбере добре връзката между лошото орално здраве и когнитивния спад. Много хора ежегодно се диагностицират с алцхаймер и деменция, а винаги има възможност за подобряване състоянието на устната кухина“. Думите са на д-р Бей Ву. Тя е водещ автор на изследването и професор във Факултета по обществено здраве в колежа за медицински сестри „Рори Майерс“.

Ву и колегите ѝ правят мета-анализ на 14 надлъжни проучвания за загубата на зъби и когнитивния спад. Изследванията са проведени сред 34 074 възрастни и 4689 души с нарушена когнитивна функция.

На базата на анализа учените установяват, че възрастните, при които загубата на зъби е по-голяма, са изложени на:

  • 1,48 пъти по-висок риск от когнитивен спад
  • 1,28 пъти по-голяма опасност от деменция

Резултатите са валидни дори, когато се контролират други рискови фактори. Независимо от това възрастните, изгубили зъбите си, са по-предразположени към спад в познавателните способности, ако нямат протези.

Учените правят още един анализ на базата на 8 проучвания

Целта е да определят дали по-големият брой липсващите зъби е свързан с по-висок риск от когнитивен спад. Резултатите са категорични – всеки липсващ зъб повишава с 1,4% опасността от когнитивен спад и с 1,1% от деменция.

„Изводите подчертават необходимостта от поддържане на добро орално здраве с цел предотвратяване на когнитивен спад при възрастните“, категорична е д-р Ву.

В борбата срещу загуба на зъби се включва…

Инсадент / Insadent®® – изцяло природен продукт за здрави зъби и венци. Всяка капсула съдържа фолиева киселина 200 mcg и висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg. Съставките са комбинирани така че:

  • оказват допълващ и комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина
  • съдействат за преустановяване резорбцията на алвеоларната кост чрез стимулиране на остеоцитите
  • намаляват разклащането на зъбите

Продуктът се прилага успешно при възпаление на венците и пародонта (гингивит и пародонтоза). Приема се по 1 течна капсула 2 пъти дневно, непосредствено преди хранене в продължение на 3 месеца. При нужда курсът може да се повтори. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.