заболявания на венците

Венците, като част от устната кухина, играят ключова роля за денталното здраве. Те представляват богато кръвоснабдена мека съединителна тъкан, покрита със слузеста мембрана, която обвива плътно шийката на зъба и алвеоларната кост. Всякакво възпаление, подуване или кървене на венците е индикация за нередност и проблем.

Недобрата устна хигиена е сред най-честите причини за проблеми с венците. Хората, които пренебрегват устната хигиена, са най-предразположени към заболявания на венците. Те могат да доведат до неприятни последици като подуване, кървене, отдръпване, възпаление на венеца или свръхчувствителност на зъбите, които в никакъв случай не бива да се пренебрегват. Но проблемите с венците и зъбите са предпоставка и за много по-сериозни здравословни проблеми, сред които влошаване на сърдечното здраве.

Каква е връзката между заболяванията на венците и сърдечното здраве?

Отдавна е известна връзката между денталното здраве и здравето на сърцето. Тази взаимовръзка се дължи най-вече на пренасянето на инфекцията от устната кухина към други органи посредством кръвоносната система. Една от най-негативните последици е за здравето на сърцето.

В основата на проблема обаче стои и начинът, по който тялото разпределя калция. Всеки е наясно, че здравината на костите и зъбите се дължи на съдържащия се в тях калций. Но човешкият организъм е устроен така, че най-големи количества калций се съдържат в зъбите, костите и ноктите и тялото се стреми да задържа калция далече от сърцето и кръвоносните съдове, където минерала присъства в оскъдни количества. Малкото количество калций в кръвоносната система е необходимо за процеса на съсирване на кръвта, но високите му количества се натрупват по стените на кръвоносните съдове, стесняват ги и се създава предпоставка за повишаване на кръвното налягане. Възможно е да се стигне до коронарна болест на сърцето. Това се отнася особено много за хората с влошено сърдечно здраве.

Друго често негативното въздействие от стоматологичните проблеми върху сърдечния мускул се изразява в развитие на остър перикардит – възпаление на обвивката на сърцето.

Качествена превенция на заболявания на венците

Препоръчително е възпалението на венечната тъкан да се овладее в най-ранните фази, за да се предотвратят нежелани негативни последствия и развитие на опасното заболяване на венците, по-познато като пародонтит. Редовното миене на зъбите и почистването на зъбна плака и зъбен камък са сред основните превантивни мерки.

Що се отнася до качествена превенция, едно от най-предпочитаните природни средства на родния пазар е Инсадент / Insadent®. Продуктът е под формата на течни капсули (Solucaps) и съдържа висококачествен екстракт от царевична коса и фолиева киселина (витамин B9). Тези натурални съставки са с доказани ползи за здравето на венците и оказват противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Инсадент подобрява производството на слюнка и успешно овладява проблеми като сухота в устата и лош дъх.