Заболяване на венците

Според проучване на университета в Бирмингам, Англия, пародонтозата – често срещано заболяване на венците, се свързва с по-висок риск от развитие на редица здравословни проблеми. Те включват психически състояния, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 47,2% от хората над 30 години страдат от някаква форма на пародонтоза. При възрастните над 65 години този процент се увеличава до 70,1%. В следващите редове споделяме повече за резултатите от изследването и решение за добро орално здраве.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите идентифицират група от 64 379 души, които имат проблеми с венечното здраве. Средната възраст на кохортата е 45 години, 43% от групата са мъже, а 30% са непушачи. Здравословното състояние на всеки един от тях се проследява за период от 3-4 години.

Изследователите оценяват риска от развитие на допълнителни здравословни проблеми, като сравняват медицинските истории на кохортата с тези на контролна група. Участниците в нея са 251 161 души, които не страдат от пародонтоза и са със сходни демографски показатели на тези от кохортата.

Последствия за здравето от заболяване на венците

Най-силно изразената връзка, която наблюдават учените, е между пародонтозата и нарушения на психичното здраве като тревожност и депресия. Те се развиват при 37% от участниците със заболяване на венците. Според авторите на проучването симптоми като лош дъх (халитоза), разклащане и загуба на зъби, които съпътстват пародонтозата, се отразяват в психосоциален аспект на пациентите. Това може да доведе до неувереност, затруднена социализация, както и някои функционални затруднения, като хранене. Все пак учените подчертават, че при проблемите с психичното здраве има многофакторен елемент, а настоящето изследване се фокусира само върху един аспект.

Автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, диабет тип 1 и псориазис се срещат при 33% от кохортата. Резултатите показват още 18% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и 26% повишена предразположеност към развитие на диабет тип 2 в кохортата със заболяване на венците.

Природен продукт за превенция и овладяване на венечни заболявания

За здрави венци и зъби включете в ежедневието прием на Инсадент / Insadent®®. Това е изпитано натурално средство за превенция и овладяване на гингивит и пародонтит. Продуктът действа противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Намалява налепите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и намалява разклащането на зъби. Този благотворен ефект върху здравето на устната кухина се постига благодарение на активните съставки – екстракт от Царевична коса и фолиева киселина. Продуктът е с отличен профил на безопасност. За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием.