пародонтоза

Дамите, които планират да се сдобият с наследник, може да срещнат трудности при зачеването, ако страдат от пародонтоза. Това е плашещият извод на учени от Хелзинкския университет във Финландия, публикуван в Journal of Oral Microbiology. В следващите редове ще ви разкрием по какъв начин са достигнали до него.

Как изследователите установяват, че жените с пародонтоза зачеват по-трудно?

Членовете на научния екип провеждат детайлно проучване сред 250 здрави жени на възраст между 19 и 42 години. Всички те са преустановили примът на противозачатъчни, защото са готови да станат майки. Изследователите ги проследяват в продължение на 12 месеца. За целите на експеримента доброволките се подлагат на редовни дентални и гинекологични прегледи. В края на изследвания период учените анализират резултатите от проведените диагностични изследвания. При съпоставката се оказва, че представителките на нежния пол с лошо дентално здраве не са успели да забременеят през тази една година. Неблагоприятната тенденция се наблюдава най-вече при дамите, в чиято устна кухина е установена висока концентрация на бактерията Porphyromonas gingivalis, основен „виновник“ за развитието на пародонтоза. Последващи изследвания показват, че нивото на антителата в слюнката на тези дами, способни да обезвредят въпросния патогенен микроорганизъм, е значително по-високо, отколкото при жените, които са заченали. Анализът показва, че откритието не се повлиява от други рискови фактори, които могат да възпрепятстват зачеването, като възраст, тютюнопушене, социално-икономически статус или бактериална вагиноза. Учените са категорични, че жените с висока концентрация на P. Gingivalis и високи серумни антитела срещу този микроорганизъм в слюнката, са изложени на:

  • 3 пъти по-голям риск от проблеми със зачеването
  • 4 пъти по-висока опасност от невъзможност да постигнат бременност

Тъй като това е наблюдателно изследване, членовете на екипа не могат да твърдят с абсолютна сигурност, че наличието на бактерията P. Gingivalis, причиняваща пародонтоза, намалява шансовете на жените да създадат поколение. Те са категорични, че са необходими още проучвания, за да се обясни взаимовръзката.

Как жените, планиращи бременност, да преборят бактериите, причиняващи пародонтоза?

Все повече стоматолози у нас препоръчват на дамите, които планират да се сдобият с наследник в близко бъдеще, да се доверят на Инсадент / Insadent®, за да се предпазят от пародонтоза, преди да забременеят. Редовният 3-месечен прием на този природен дар по 1 течна капсула 2 пъти дневно ще елиминира напълно бактериите, водещи до хронично възпаление на венците. Тайната на безотказното действие на Инсадент се крие в рационалната комбинация от фолиева киселина и висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса. Благодарение на мощното си взаимодопълващо действие двете активни съставки оказват ненадминато противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Освен това премахват налепите, преборват лошия дъх и намаляват разклащането на зъбите. Инсадент има отлична поносимост и е напълно безвреден. Не предизвиква нежелани ефекти и странични реакции.