Добра устна хигиена

Ако поддържате добра устна хигиена ще намалите до минимум нуждата от посещение при зъболекаря. Изградете си полезни навици за поддържане на устната кухина и ще се уверите колко е лесно да държите настрана проблемите с венците и зъбите.

Никога не е късно да започнете

Добрата устна хигиена носи безспорни ползи на всеки. Хората, които се радват на здрави венци и зъби, могат да поддържат статуквото само с редовна и качествена дентална грижа. От друга страна, тези с дентални проблеми могат и трябва да бъдат насочвани към подобряване на устната хигиена.

От проблеми с венците и зъбите е застрашен всеки, а оплакванията се появяват в момент, когато проблемът вече може да бъде решен само след стоматологична намеса. За избягване на това неудобство нищо не помага повече от редовната профилактична грижа за устната кухина. В домашни условия може да направите за зъбите и венците си много повече, отколкото предполагате.

Какво включва качествената устна хигиена?

Може да се изброят няколко ключови момента в профилактичната грижа за устната кухина, които са задължителни за доброто дентално здраве. Това са:

– поне двукратно четкане на зъбите всеки ден. Това задължително трябва да е последното нещо, което правите преди лягане. Така ще намалите количеството натрупана през деня зъбна плака и няма да оставите възможност на бактериите в нея да рушат зъбния емайл през нощта.

– почистване на междузъбното пространство с конец за зъби или интердентална четка. Миенето на зъбите с обикновена четка почиства само около 60% от повърхността им. Останалата непочистена част изисква допълнително третиране. Това е ключов момент от качествената устна хигиена.

– изплакване с вода за уста. Повечето от тях съдържат антибактериални съставки и флуорид. С тяхна помощ се предотвратява възпалението на венците и се заздравява зъбният емайл.

– тук идва друият ключов момент, определящ доколко качествена е устната ви хигиена. Той е незаменим за хората, страдащи или предразположени към заболяване на венците. За тях е важно да допълнят своята устна хигиена с продукти като Инсадент / Insadent®. Той действа противовъзпалително и подпомага възстановяването на тъканите в устната кухина. Инсадент е незаменим помощник при заболявания на венците като гингивит и пародонтоза. Подпомага справянето с гингивит и значително забавя прогресията на необратимата пародонтоза. Освен това действа добре при лош дъх и сухота в устата.