Диетите може да са опасни за зъбите

Защо диетите вредят на зъбите?

Може би последиците върху зъбите са последното нещо, над което се замисляте, когато решавате да се сбогувате с досадните килограми. Ако и вие сте сред хората, които са дотолкова съсредоточени в желанието да отслабнат и не са отчели важността на този проблем, то е добре да подходите по-серизно към него. Провеждането на диети, ограничаващи количеството на приеманата храна може да доведе до дефицит на микроелементи и витамини, които освен за правилното функциониране на организма ни са важни и за здравето на зъбите и венците.

Какви са щетите от диетите върху зъбите ни?

Ако например решите да се придържате към диета, която ограничава употребата на кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, синьо сирене, извара, чедър, пармезан и други продукти от млечно-киселата гама това ще доведе до дефицит на витамин Д и калций. Витамин Д подпомага усвояването на калция в организма. Калцият е основния минерал, влизащ в структурата на зъбите.
В случай, че спазвате диета, изключваща прием на храни, съдържащи фолиева киселина като авокадо, яйца, леща, телешки, патешки, пуешки и пилешки черен дроб, фасул, черен боб излагате зъбите си на риск от развитие на гингивит.

Има ли начин едновременно да запазим здравето на зъбите си и да имаме красива фигура?

Да. За тази цел учените от Американската Академия по обща стоматология препоръчват спазването на няколко лесни съвета, с които ще бъдем привлекателни, но ще предотвратим загубата на здравината и красотата на зъбите си.

– Преустановете или сведете до минимум употребата на храни, съдържащи захар като бонбони, вафли, сладолед, торти. Освен, че са врагове на красивата фигура тези храни полепват лесно по зъбите и причиняват отлагане на зъбна плака по тях.

– Включете в менюто си храни, съдържащи калций като риба (сардина, копърка, скумрия и др), бадеми, брюкселско зеле, броколи, нахут и др.

За да засилите ефекта от спазването на по-горните два съвета много специалисти по дентална медицина препоръчват прием на Инсадент / Insadent® – стоматологично средство за поддържане на здрави венци и зъби. Инсадент съдържа фолиева киселина и екстракт от царевична коса. Двете съставки притежават научно доказан противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан на венеца и заобикалящите го структури. Инсадент е подходящ за осъществяване на ефективна профилактика на множество заболявания на устната кухина като гингивит, пародонтоза и др.