диабет орално здраве

Захарният диабет и пародонтозата (пародонтит) са две често срещани хронични заболявания и биологичната взаимовръзка между тях е отдавна доказана. За съжаление през последните години се наблюдава тревожна тенденция за епидемично увеличаване на случаите на заболяването диабет тип 2. А още по-притеснителното в случая е, че засяга и все повече деца.

За да онагледим най-ясно сериозността на развитие на заболяването, в цифри нещата изглеждат по следния начин по данни на Световната здравна организация (СЗО):

  • През 1985 г. 30 млн. души са страдали от диабет тип 2
  • До 1995 г. цифрата се покачва на 135 млн.
  • През 2005 г. болните от захарна болест наброяват 217 млн.
  • Прогнозата на СЗО е през 2030 г. цифрата да достигне заплашителните 366 млн.

От друга страна гингивит и пародонтит (заболявания на венците) са най-често срещаните пародонтални заболявания. Сериозността на проблема идва оттам, че в по-тежки случаи на пародонтоза може да се стигне до загуба на зъб, вследствие на възпаление на алвеоларната кост. В тази връзка диабетът, като причинител на много придружаващи заболявания, създава сериозна предпоставка и за стоматологични заболявания, и по-специално за увеличаване на случаите на пародонтоза.

Диабет тип 2 и пародонтоза – взаимовръзка

Съвременните доказателства за връзката между диабет и пародонтоза потвърждават, че самото заболяване и придружаващата го хипергликемия водят до повишен имуно-възпалителен отговор към пародонтологично патогенно бактериално предизвикателство, в резултат на което се наблюдават по-тежки форми на разрушаване на пародонталната тъкан.

Именно хипергликемията е водещ фактор в патогенезата и усложненията от диабета. Основното предположение е, че повишеният оксидативен стрес в гингивалните тъкани може да доведе до по-тежка и по-честа загуба на пародонтална тъкан при хора, страдащи от диабет. Неблагоприятното въздействие от диабета върху възстановяването на костна тъкан се дължи на понижена генна експресия, която води до диференциация на остеобластите (клетки, отговорни за костния метаболизъм), намаляване на растежния фактор и продукцията на извънклетъчно вещество.

Ако страдате от диабет, помислете предварително за своето дентално здраве и предотвратете появата на пародонтоза

Добрата хигиена за устната хигиена е от съществено значение за денталното здраве, но тези мерки не са достатъчни. В случай на риск от развитие на възпалителни заболявания на венците е добре да се доверите на допълнителни протективни средства за профилактика и лечение.

Такова средство е Инсадент / Insadent® и едно от най-големите предимства на този препарат е, че е натурален и напълно безвреден. Течните капсули (Solucaps) се отличават по качество на съставките и ефективна технология на производство.

Всяка капсула Инсадент съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Активните съставки имат противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан, което възпрепятства резорбцията на алвеоларната кост.