диабет орално здраве

Оказва се, че при пациенти с диабет е възможно заболяването да се отрази и върху тяхното орално здраве. Причината са високите нива на кръвна захар при диабетиците. Ако те не се контролират, се превръщат в предпоставка за развитието на някои заболявания на устната кухина. Когато захарната болест не се лекува, белите кръвни клетки, които са основна защита на организма срещу бактериални инфекции, отслабват и функцията им се нарушава. В следващите редове споделяме за кои инфекции в устната кухина са предпоставка неконтролираните нива на кръвната захар.

Хората с диабет са в по-голям риск от развитие на…

  • Кариеси
  • Гингивит и пародонтит
  • Сухота в устата (ксеростомия)

Част от обитателите на устната кухина са бактерии, които се хранят със захарта от консумираните въглехидрати. При това взаимодействие по повърхността на зъбите се отделя безцветен лепкав филм, наречен плака. При диабетиците с недобре контролирани нива на кръвната захар, се образува повече плака в устната кухина. Това повишава риска от развитие на кариеси.

Освен отслабването на белите кръвни клетки, друго усложнение вследствие от неконтролираните нива на кръвната захар е удебеляване на кръвоносните съдове. Това забавя притока на кръв към тъканите в организма, включително и тези в устната кухина. В резултат имунната система не успява да се пребори достатъчно ефикасно с патогените, които възпаляват венците и се създават предпоставки за развитие на гингивит. Ако тази начална остра фаза на възпаление не се овладее своевременно е възможно да хронифицира и да прерасне в пародонтоза. Това заболяване води до отдръпване на венците, образуване на джобове и висок риск от разклащане и загуба на зъби.

Нелекуваният диабет също така намалява отделянето на слюнка в устната кухина, което води до чувство за сухота в устата. Важно е да отбележим, че това е един от основните симптом за диагностициране на диабет в зряла възраст. Възможно е ксеростомия да се появи и като страничен ефект от прием на определени медикаменти.

Съвети за поддържане на добро орално здраве при диабет

За да намалят потенциалните рискове за денталното здраве, на диабетиците се препоръчва да:

  • Контролират нивата на кръвната захар
  • Посещават зъболекарския кабинет на 6 месеца с цел профилактика
  • Измиват зъбите си два пъти на ден – сутрин и вечер
  • Използват конец за почистване на зъби – веднъж на ден преди измиване
  • Ограничат консумацията на сладкиши
  • Пият достатъчно течности, за по-добро слюнкоотделяне

Дар от природата за профилактика на заболявания на устната кухина

За ефективна превенция на споменатите проблеми в устната кухина, стоматолозите у нас препоръчват на пациентите с диабет да се доверят на Инсаден/Insadent®. Това изцяло натурално средство представлява рационална комбинация от фолиева киселина и стандартизиран екстракт от Царевична коса. Двете активни съставки мощно допълват своя ефект. Те оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителната тъкан в устната кухина. В резултат се предотвратява развитието на заболявания на венците и сухота в устата. За постигане на оптимален ефект се препоръчва прием в продължение на минимум 3 месеца. Дълговременната употреба не крие риск за здравето на диабетиците поради изцяло природния произход на продукта и високия профил на безопасност.