диабет и устна кухина

Днес ще поговорим за една опасна връзка – диабет и устна кухина. Вижте какви рискове крие метаболитното заболяване за здравето на венците и зъбите, и как да се намалят опасностите.

Диабет и устна кухина в опасна връзка

Ако нивото на кръвната захар не се контролира добре, хората с диабет тип 1 и 2 рискуват да се сблъскат с орални проблеми като:

Кариес

В устната кухина живеят стотици видове бактерии. Когато въглехидратите и захарта в храната влязат в контакт с тях, по зъбните повърхности започва да се отлага лепкав безцветен или белезникав филм (плака). Киселините от плаката разграждат зъбния емайл и водят до развитие на кариес.

Диабетиците с недобре контролирано заболяване, са сред най-застрашените от кариес. Причината е, че хронично високите нива на кръвна захар са предпоставка за образуване на повече увреждащи зъбите киселини.

Гингивит и пародонтит – потенциален резултат от връзката между диабет и устна кухина

Изследванията показват, че хората с диабет са изложени на по-висок риск от поява на венечни заболявания – гингивит (остро възпаление на венците) и пародонтит (хронично възпаление на венците). Тази предразположеност се дължи на факта, че диабетиците са по-податливи на бактериална инфекция и имунната им система не успява да се справи достатъчно добре с бактериите, които възпаляват венците.

Орална кандидоза

Хората, които живеят с диабет, са по-склонни да развият инфекция в устната кухина, причинена от гъбичката Candida albicans. Това се обяснява с факта, че имунната им система е компрометирана. Симптомите на инфекцията са бели болезнени петна по езика и вътрешната част на бузите, загуба на вкус, зачервяване на устата и гърлото, цепнати ъгълчета на устните.

Ксеростомия

Зад този медицински термин се крие състояние, при което устната кухина е по-суха от нормалното. Причините за това могат да бъдат понижено образуване на слюнка, стараничен ефект от медикаменти или заболявания като диабет. Тук е мястото да обърнем внимание, че сухотата в устата често е най-характерният симптом на диабет в зряла възраст.

След като научихте повече за опасната връзка между диабет и устна кухина идва ред на изпитаните начини за ограничаване на риска от орални проблеми при диабетиците

Специалистите са категорични, че контролът върху нивата на кръвната захар е най-важната стъпка за поддържане на добро орално здраве при пациенти с диабет. Приемът на Инсадент / Insadent®® също e от съществено значение за здрави венци и зъби при диабетиците. Всяка капсула на този 100% естествен стоматологичен продукт съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са комбинирани така че да оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Щателно са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтит. Продуктът успешно се прилага при сухота в устата от медикаментозен произход. Безопасен е и е подходящ за продължителен прием.