дентална хигиена

За здравето на устната кухина е необходимо да се поддържа безупречна дентална хигиена. Но за да се грижим правилно за нашите венци и зъби, на първо място трябва да можем да разграничим фактите от митовете за оралното здраве. Ето защо в следващите редове споделяме най-разпространените заблуди по темата и каква е истината зад тях.

Бели зъби = здрави зъби

Истината е, че красивата усмивка не винаги е гаранция за безупречно орално здраве. Зъбният емайл е бял на цвят, но когато е по-тънък или ерозирал поради някаква причина, започва да прозира дентинът, който се намира под него. Той е жълтеникав, откъдето идва и неприятното оцветяване на зъбите. Но много хора се заблуждават, че сияйната усмивка елиминира опасността от дентални проблеми.

В труднодостъпните междузъбни пространства може да се натрупат бактерии и да се развият кариеси, които не се забелязват в огледалото. Ето защо експертите съветват да не подценявате денталната хигиена и да посещавате зъболекарския кабинет веднъж годишно, дори и без да имате конкретни оплаквания.

Почистването с конец увеличава разстоянието между зъбите – опасна заблуда по темата „дентална хигиена“

Този мит е причината много хора да пренебрегват една от най-важните стъпки в денталната хигиена, а именно почистването на зъбите с конец. Всъщност тази процедура, която спокойно може да извършвате у дома, предотвратява развитието на кариеси, гингивит и пародонтит. Конецът за зъби премахва ефективно остатъците от храна в междузъбните пространства, където четката за зъби не може да стигне. Така се изчистват вредните бактерии, чието размножаване води до развитието на споменатите болести на устната кухина.

Първоначално, когато започнете редовно да почиствате с конец между зъбите, може венците да кървят. Но след няколко седмици ежедневно използване на този метод за дентална хигиена кървенето би трябвало да спре. В противен случай венците ви дават индикация, че нещо не е наред. Вероятността да имате гингивит или пародонтит е голяма, така че се консултирайте със зъболекар при първа възможност.

Състоянието на устната кухина няма връзка с общото здраве на организма

Всъщност денталното здраве е тясно обвързано с цялостното състояние на организма. Доказано е, че при пациенти с много кариеси или пародонтит е възможно преминаването на вредни бактерии от устната кухина към другите части на тялото. Също така пародонтитът повишава риска от системни заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата, болестта на Алцхаймер и др. Повече за тази негативна зависимост ще откриете тук.

Природен продукт за безупречна дентална хигиена – не е мит, а факт!

За да се радвате на безупречно дентално здраве, може да се доверите на изцяло природен продукт с доказан ефект и висок профил на безопасност. Инсадент / Insadent® е препоръчван от дерматолозите у нас, защото приемът му доставя оптимални количества висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина, необходими за здравето на устната кухина.

Активните съставки оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устата. При редовна употреба се преустановява резорбцията на алвеоларната кост, продукцията на слюнка се увеличава, а нейния вискозитет намалява. Натуралният състав на продукта гарантира високият профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.