гингивит

Честото кървене на венците, съпроводено от възпаление, лош дъх и нетипичен вкус в устата, е основен симптом на гингивит. Това е най-често срещаното дентално заболяване. Ако не бъдат взети навременни лечебни мерки гингивитът може да прогресира до пародонтит, или пародонтоза.

Единствено навременното овладяване на гингивита може да ни предпази от развитие на пародонтит. Затова ще представим някои активни и превантивни грижи за устната кухина, с които можем бързо да овладеем хроничния гингивит и да избегнем усложненията.

Успешна превенция на гингивит с 4 стъпки

Ето кои са 4-те мерки, с които можем да спрем гингивита още при първи прояви на възпаление на венците:

1. Правилно четкане на зъбите. Нуждата от редовна устна хигиена е безспорна, но тя би загубила ефекта си, ако зъбите не се почистват по правилния начин. Именно оттук започва грижата за бързо и окончателно преодоляване на гингивита и спиране на прогресията му към пародонтит. Правилното четкане на зъбите включва почистване на външната им повърхност, след това почистване на вътрешната и накрая – на дъвкателната им повърхност. Само така може да се гарантира пълно премахване на натрупаната зъбна плака. Важно е движенията да бъдат вертикални, с цел премахване на плаката от основата на зъба към върха му.

2. Почистване на междузъбните пространства с конец за зъби. При почистване с четка част от плаката винаги навлиза в междузъбните пространства и остава там. За да се спре прогресията на възпалението, е важно и тя да бъде редовно премахвана, а конецът за зъби е най-удобното средство за това.

3. Редовно посещение при дентален специалист. Почистването на зъбите и междузъбните пространства може да има гарантиран ефект само когато е подкрепено от редовно проследяване на денталния статус. Много фактори, които може да влошат гингивита и да провокират пародонтоза, може да се установят много по-лесно от специалист, отколкото вкъщи. Такива фактори са отдръпването на венците, оголването на зъбните шийки и др.

4. Прием на продукти за заздравяване на тъканите в устната кухина. Природният продукт Инсадент / Insadent® осигурява качествена грижа за устната кухина, насочена конкретно към справяне с гингивита и забавяне прогресията на пародонтозата.

Инсадент действа противовъзпалително, подпомага регенерацията на тъканите в устната кухина и стопира резорбцията на алвеоларната кост, която придържа зъбите прикрепени към челюстта. Това са трите най-важни действия за справяне с хроничното възпаление на венците и неговите по-сериозни последствия.