грижи за устната кухина

Пандемията се отрази на всеки детайл от живота и наложи промяна дори на ежедневните грижи за устната кухина. Ето какво трябва да имаме предвид, за да се радваме на добро дентално здраве.

Още по-засилена орална хигиена

В условията на пандемия е нужно да удвоим грижите за устната кухина. Препоръчително е да мием старателно зъбите след всяко хранене с подходяща паста. Не бива да забравяме почистването на междузъбното пространство с интердентални четки или конец за зъби и стъргането на езика с лъжица, или специално предназначено за целта средство. Накрая, но не на последно място, след измиване на зъбите трябва да жабурим с неразредена вода за уста за около 30 секунди. Специалистите пародонтолози и преподавателите от факултета по Стоматология на университет „Комплутенсе“ в Мадрид (UCM) препоръчват да се използва антисептична вода за уста с активно вещество повидон-йод или цетилпиридиниев хлорид (CPC). Причината е, че тя може да неутрализира попаднал в устата коронавирус.

Отлична хигиена на четката за зъби – важна част от всекидневните грижи за устната кухина във времена на пандемия

Освен устната кухина и четката за зъби трябва да е идеално почистена. Това включва:

  • миене под течаща вода, така че между власинките ѝ да няма остатъци от храна или паста за зъби
  • дезинфекциране с разредена вода за уста или с разтвор на вода и сода за хляб, изплакване и подсушаване

Желателно е да покрием главата на четката със защитно капаче с дупки за вентилация. В никакъв случай не трябва да я заемаме на други хора. Препоръчително е да я държим далече от тоалетната чиния и да не я допираме до други четки за зъби.

А на хората с ковид от Испанското дружество по пародонтология (SEPA) препоръчват да…

  • жабурят с вода за уста преди и след миене на зъбите, за да намалят вирусния товар
  • почистват главата на четката за зъби, като я потопят за 30 минути в разтвор на водороден пероксид 3% (Н2О2) и вода в съотношение 1:3
  • подменят четката след преболедуване

Неизменното допълнение към посочените грижи за устната кухина във времена на пандемия

Специалистите у нас горещо препоръчват Инсадент / Insadent®® в условия на пандемия. Продуктът допълва по естествен и безопасен начин грижите за устната кухина. Благодарение на рационалната комбинация от фолиева киселина 200 mcg и екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg той се грижи за здравето на зъбите и венците.

Приеман редовно и продължително (минимум 3 месеца) продуктът:

Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.