остеопороза

При страдащите от остеопороза често се наблюдава влошено дентално здраве. Какви са методите за подобрение на двете състояния, научете в тази статия.

Остеопорозата е заболяване, свързано със загуба на костно вещество

Костите губят плътност, стават по-крехки и чупливи. Остеопорозата се дължи на деминерализация на костите, причинена от недостатъчен прием на калций или витамин D, който подпомага усвояването му и натрупването в костите. Загубата на плътност и якост афектира всяка кост, като зачестяват фрактурите и счупванията. Огромен процент от възрастните хора по света страдат от остеопороза. Тя засяга хората на средна и над средната възраст, по-често жените.

Множество дами, навлизащи в менопауза, биват засегнати от остеопороза

Калцият е основна градивна единица и на зъбите. Затова много жени с остеопороза се интересуват от ефекта, който загубата му би имала върху състоянието на устната кухина. Данните сочат, че връзка между двете състояния има. Голяма част от жените с остеопороза страдат от влошено дентално здраве. От него произлизат проблеми като загуба на зъби, гингивит и пародонтит.

Доказано е, че колебанията в секрецията на женските хормони естрогени имат влияние върху състоянието на венците. Това поставя жените в менопауза в допълнителен риск от влошаване на денталното здраве. Овладяване на менопаузата би допринесло за намаляване на калциевия дефицит, забавяне на костната загуба и поддържането на добро костно и дентално здраве.

Остеопороза и влошено дентално здраве – каква е връзката?

Остеопорозата предизвиква изтъняване и резорбиране и на челюстните кости. Засягането на алвеоларната кост, която свързва зъбите с челюстта, води до разклащане и необратимо падане и загуба на зъби.
Всяко неблагоприятно въздействие върху алвеоларната кост реално води до проблеми със зъбите, независимо дали има проявена некроза или не. Разклащане и загуба на зъб винаги води със себе си риск от възпаление и развитие на дентално заболяване. Бактериите в устната кухина лесно могат да усложнят ситуацията и да се стигне до по-сериозни здравословни проблеми.

Причинно-следствените връзки между остеопорозата и заболяванията на венците и зъбите, сочат, че макар и не единствена възможна причина, остеопорозата предразполага към дентални проблеми. Това налага търсенето на комплексно решение за преодоляване на калциевия дефицит, което би намалило и случаите на пародонтоза сред менопаузалните жени. Не бива, разбира се, да се омаловажава и необходимостта от достатъчно ефективни мерки за подобряване състоянието на венците.

Добра дентална профилактика при остеопороза – успешен начин за поддържане на венците и зъбите здрави

Резорбцията на алвеоларната кост и възпаленията в устната кухина са проблеми, изискващи сериозно внимание. Стоматолозите у нас препоръчват за качествена превенция и контрол на денталните проблеми, приема на Инсадент / Insadent®. Той е напълно безвреден природен продукт, доказано ефикасен при сухота в устата, гингивит, пародонтоза и други дентални проблеми. Осигурява цялостна подкрепа за поддържане на добрата устна хигиена и здраве на венците и зъбите.

Когато освен костно-възпалителни дентални проблеми се наблюдава и намаляване на костната плътност, е важно да се възстанови костно-минералната плътност. Успешно със задачата се справя продуктът Остеобор Форте/Osteobor Forte®. Ефективната природна комбинация в състава на Остеобор Форте допринася за подобряване здравето на костната система при остеопороза. Приемът на продукта подобрява усвояването на калция и се бори с възпалителните процеси и болките в ставите.

Решение за здрави кости през менопаузата и добро дентално здраве

За контролиране на остеопорозата по време на менопауза и за подобряване на денталното здраве, се препоръчва комбинация от два продукта.

Скъпи дами, Феминорм Osteo/Feminorm® Osteo подсигурява хормоналния баланс на женския организъм и подпомага усвояването на калция, спомагайки за овладяване на остеопорозата. Успоредно с комбинацията от фитоестрогени, Феминорм Остео съдържа важния за костната здравина витамин D. Феминорм Остео повлиява успешно менопаузалните смущения и влияе благоприятно на костната тъкан. Феминорм Остео се приема при остеопороза и остеопения, както и за превенция на двете заболявания.

Инсадент / Insadent® от своя страна подобрява състоянието на венците и пародонта. Пародонтоза и гингивит много често придружават развитието на остеопороза. Инсадент благоприятно повлиява и двете дентални заболявания. Приемът на Инсадент възпрепятства резорбцията на алвеоларната кост, подобрява производството на слюнка, заздравява съединителната тъкан в устната кухина. Инсадент е под формата на лесноусвоими течни капсули (Solucaps). Приема се по 1 капсула, два пъти дневно, като не се наблюдават странични ефекти при продължителна употреба.