гингивит при деца

Със сигурност от повечето информационни източници сте научили какво включва грижата за зъбите на всеки един възрастен човек. Знаете ли обаче как да помогнете на малчугана си да поддържа здравето на своите зъби и да го предпазите от множество заболявания, засягащи устната кухина?

Грижа за детските зъби – няколко полезни съвета

Започнете с почистването на детските зъби още при поникването на първото зъбче

За целта използвайте марля или памук, които предварително сте натопили в кислородна вода 3%, разредена с вода в съотношение 1:1.

Когато детето навърши 1 година и половина трябва да започнете да миете зъбите му с паста и четка, като постепенно го учите да извършва тези действия само

Когато детето достигне до три годишна възраст трябва вече да се е научило съвсем самостоятелно да се справя с ежедневната грижа за устната си хигиена. Препоръчително е зъбите да се мият от всички страни.

Зъбите трябва да се почистват минимум 2-3 минути с кръгови и вертикални движения и никога с хоризонтални

Главата на използваната от детето четка за зъби трябва да е с размери, по-малки от тaзи на четките за възрастни. Когато купувате детска четка е добре да се съобразите с указаната на опаковката възрастова група, за която тя е предназначена. Добре е косъмчетата на четката да са с различна височина, да са произведени от изкуствени влакна и да са със средна твърдост.

В случай, че детето използва флуорна паста за зъби количеството поставяно от нея върху четката не бива да надвишава обема на едно грахово зърно. Накрая е препоръчително да се почисти и повърхността на езика.

Зъбите на детето трябва да се почистват най-малко два пъти на ден – сутрин и вечер

За постигане на оптимални резултати специалистите препоръчват те да се измиват по възможност след всеки прием на храна.

Добре е детето да ограничи до минимум приема на захарни изделия като шоколад, бонбони и вафли и др. В случаите, когато то приема тези сладки изкушения е необходимо да почиства зъбите си непосредствено след приема им. Това правило се отнася и за случаите, когато детето е консумирало подсладена напитка.

Добрата устна хигиена е изключително важна както за децата, така и за родителите. Ефективно допълнение към ежедневната грижа за устната кухина при възрастните е природното стоматологично средство Инсадент / Insadent®. В него се съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които имат благоприятно действие върху венците и допринасят за тяхното оздравяване. Инсадент може да се приема и като профилактично средство срещу редица стоматологични проблеми.