Гингивит – провокиращи фактори

Гингивит – същност

Гингивитът представлява възпаление на венците, получено в повечето случаи вследствие на недостатъчна устна хигиена. Хората, страдащи от гингивит се оплакват от зачервени и подути венци, лесно кървящи при използване на дентален конец или миене на зъбите. В някои случаи венците може да кървят без видима причина.
Недостатъчната устна хигиена е предпоставка за поява на зъбна плака, а тя от своя страна за развитие на зъбен камък. Той допълнително травмира венците и утежнява проблема.

Кои са факторите, повишаващи опасността от развитие на гингивит?

Изкривени зъби

Изкривените и припокриващите се зъби осигуряват по-голяма възможност за задържане на зъбна плака. Полепнала върху тях тя е много по-трудна за премахване.

Употреба на тютюневи изделия

Дъвченето на тютюн, както и пушенето на цигари е един от основните доказани предразполагащи фактори за възникване на гингивит. Причината е, че тютюневите изделия намаляват притока на кръв към венците.

Промени в хормоналния фон

Такива се наблюдават по време на пубертета, бременността и менопаузата. Промените в хормоналния фон може да доведат до повишена чувствителност на венците към атаката на бактериите в устната кухина.

Стрес

Той оказва негативен ефект върху функцията на имунната система и по този начин прави венците по-силно уязвими към бактериите.

Захарен диабет

Според специалисти, диабет тип 2 води до много усложнения като коронарна болест на сърцето, невропатия, както и стоматологични проблеми, един от които е и гингивит.

Употреба на някои медикаменти

Приемът на имуносупресивни лекарства е възможно да повлияе негативно върху реакцията на организма срещу натрупаната зъбна плака.

Нездравословно хранене

Хранителният режим, богат на храни, съдържащи високи количества въглехидрати и захар води до по-лесното и бързо натрупване на зъбна плака. Ако консумацията на сладкиши е съпроводена с понижен прием на храни, съдържащи полезни за организма вещества като плодове и зеленчуци, това води до намаляване на защитните сили на венеца и улеснява възпаляването му.

Как да предотвратим развитието на гингивит и да запазим здравето на венците си?

За целта специалистите препоръчват придържането към добра устна хигиена и доколкото е възможно избягване на предразполагащите фактори за развитие на гингивит. Инсадент / Insadent® е доказано ефективно природно допълнение към ежедневната грижа за устната хигиена. В него се съдържат екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които притежават комплексен ефект върху венците. Лабораторни проучвания потвърждават, че продуктът оказва регенериращо действие върху съеднителната тъкан и епитела в устната кухина. Според специалисти Инсадент е подходящо средство за профилактика на проблеми с венците.