гингивит при деца

Почти няма човек, който да не се е сблъсквал с възпаление на венците и съпътстващите симптоми като подуване, кървене и болезненост. Гингивитът е възпаление на венците, което не е изключено да се появи и при деца и юноши. За успешното лечение е важно да се установи причината, която поражда това възпаление и да се предприемат необходимите мерки. За целта консултацията със стоматолог е най-удачното решение. Продължителното „нелечение“ създава предпоставка за допълнителни усложнения като изтъняване на венците и нараняване при дъвчене на храната.

Гингивит при деца и юноши – причини

Причините за възпаление на венците при деца и юноши може да бъдат от най-различно естество. Деца, които страдат от диабет например са особено склонни към появата на гингивит. Растежът на постоянни зъби често става причина за нараняване лигавицата на венеца и последващо възпаление. Непълноценното хранене и недостига на витамини също е един от факторите, предразполагащи към появата на гингивит. При някои деца и юноши например възпалението на венците съпътства хормоналните промени в организма, които настъпват през пубертета.

Видове гингивит при деца и юноши

– катарален гингивит – при него има само зачервяване и подуване на венците. Често се среща и при кърмачетата

– улцерозен гингивит – в повечето случаи той е резултат от катарален гингивит. При този гингивит венците се зачервяват и подуват, а в последствие може да придобият синкав оттенък

– язва-некротичен гингивит – той е по-тежка форма на гингивит, като е възможно да се получат рани по венеца

– атрофична форма на гингивит – това е хронична форма на гингивит, липсва кървене и болезненост, венците са бели на цвят

Как да се справите с гингивита при деца и юноши?

От голямо значение за здравето на венците и зъбите при децата е правилното хранене. Добре е менюто да включва храна, богата на витамини и минерали.

За да се избегне възпалението на венците при децата е препоръчително да се спазват правилата за хигиена на устната кухина. За целта е необходимо ежедневно миене на зъбите с мека четка и паста за зъби, която съдържа антисептични съставки. Зъбите трябва да се мият най-малко два пъти на ден – сутрин и вечер.

Като допълнение към ежедневната устна хигиена много стоматолози препоръчват прием на природния продукт Инсадент / Insadent®. Благодарение на своя състав (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) Инсадент оказва благоприятно въздействие върху венците и допринася за тяхното заздравяване. Подходящ е както за възрастни, така и за деца.

 

Save