гингивит

Частта от венеца, покриваща като триъгълник пространството между отделните зъби се означава като венечна папила. Поради директното си изложение на действието на бактериите в устната кухина, тя е най-често засягана от гингивит.

Увреждането се ускорява при неправилно четкане на зъбите и влошена устна хигиена. След увреждане венечната тъкан не може да се възстанови от само себе си. За овладяване последствията от гингивита са необходими допълнителни мерки.

Последствия върху венечната папила при развитие на гингивит

Гингивитът е възпалително дентално заболяване. Свързва се с подуване и често кървене на венците. Това води до постепенно стопяване на венечните папили. Венецът видимо се свива, зъбите изглеждат по-дълги, а в основата им се оформят ямки. Шийките на зъбите се оголват все повече, а възпалението прониква все по-дълбоко в денталните тъкани. Разпростира се до алвеоларната кост, която държи зъбите, захванати за челюстта. Създава се непосредствена опасност от пародонтоза с разклащане и опадане на зъбите. В основата на всички тези процеси обаче стои увреждането на венечните папили вследствие на гингивит. Избягването на усложненията е въпрос на стриктна устна хигиена с полагане на качествени грижи за възстановяване на увредените дентални тъкани.

Природна помощ за допълване лечението на гингивит

Гингивитът е напълно обратимо дентално заболяване. За профилактика на най-сериозното му усложнение – пародонтозата, са необходими 3 мерки:

  • съблюдаване на симптомите
  • навременна реакция
  • правилен терапевтичен подход за възстановяване на денталните тъкани

Както стана ясно, зоната на венечните папили е първата линия на атака на гингивита. Още през първия стадий на заболяването се появяват характерните за гингивит симптоми – подуване и кървене на венците. При появата им бързо трябва да се предприемат мерки за стягане и възстановяване целостта на венеца.

В това отношение е доказана ефективността на фолиевата киселина и екстракта от царевична коса. Включването им в състава на природния продукт Инсадент / Insadent® го прави предпочитано и ефективно средство за стимулиране регенерацията на венечната тъкан. Приемът на Инсадент помага за по-бързото справяне с гингивита и за забавяне прогресията на пародонтозата.