гингивит

Гингивит – колко вида познаваме?

Гингивитът представлява възпаление на венците, което се среща под две форми – остра и хронична.

Остър гингивит

Острият гингивит често е последствие от механична травма на венците. Той се развива след разраняване на венеца около шийката на зъба, предизвикано от попадане на храна в тази област. Острият гингивит може да се развие и вследствие на некачествено поставяне на мост, коронка, протеза или пломба на зъб, лоша устна хигиена или понижен имунитет.
Наранената лигавицата на венеца е идеална среда за развитие на микроорганизмите, населяващи устната кухина. Острият гингивит се развива по-често при възрастните хора. В случай, че не се лекува навреме острият гингивит води до формиране на язви в устната кухина и разрушаване на тъканите й.

Симптоми на острия гингивит

– спонтанно кървене на венците

– болка във венците

– усещане за метален вкус в устата

– чувствителност на венците при допир

– оцветяване на венците в ярко червено или лилаво

– подуване на венците

– поява на лош дъх

Хроничен гингивит

Хроничният гингивит възниква вследствие на заболявания на стомашно-чревния тракт (холецистит, гастрит), алергични заболявания, диабет тип 2 (захарен диабет), витаминен дефицит, продължителна употреба на медикаменти, промени в хормоналния фон (пубертет, бременност, менструация и употреба на хормонални средства за контрацепция). Хроничният гингивит се характеризира с персистиращо възпаление на венците, вследствие на което алвеоларната кост постепенно се разрушава и зъбите падат.
Нелекуваният гингивит е предпоставка за поява на инфекции в различни тъкани и органи в тялото и е сред основните причини за влошаване на наличните хронични заболявания на органите.

Лечение на гингивит – кой е най-подходящият продукт?

Необходимо е да се установи причината за развитието на гингивит, както и да се назначи съответната терапия. Подходящ продукт за успешното овладяване на гингивита е ги. Той съдържа висококачествен екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които съдействат за регенериране на съединителната тъкан и епитела в устната кухина, намаляват налепите, блокират резорбцията на алвеоларната кост и имат противовъзпалително действие. Инсадент е препоръчвано от специалистите по дентална медицина стоматологично средство за лечение на гингивит и пародонтоза, както и за преодоляване на вторичната ксеростомия от медикаментозен произход и лошия дъх в устата.