възпалени венци гингивит

Малко известен факт е, че възпалителното заболяване на устната кухина, гингивит, може да бъде заразен. Понякога протича безсимптомно, но често оплакванията включват чувствителност, подуване, зачервяване и кървене на венците. Обикновено причината за възпаление е бактериална инфекция, която се развива вследствие на натрупана плака по зъбите. Ако не се овладее своевременно, гингивитът може да прерасне в пародонтит, който води до разклащане и загуба на зъби.

Как е възможно човек да бъде заразен с гингивит?

Гингивитът засяга както деца, така и възрастни с компрометирана дентална хигиена. Бактериите, които предизвикват възпалението, могат да се разпространяват чрез слюнката. Хората с влошено орално здраве и отслабена имунна система са по-податливи на обмяна на бактерии по време на целувка или при споделяне на обща посуда. По този начин те са в риск да се заразят с гингивит от човек, който страда от възпаление на венците. Бактериите от слюнката могат да се разпространят при използване на общи прибори за хранене, чаши и сламки. Въпреки че попадането на бактерии в устната кухина не означава автоматично заразяване с гингивит, е препоръчително да се избягва обмен на слюнка при възпаление на венците.

Съвети за предотвратяване развитието на гингивит

Предотвратяването на гингивит и други пародонтални заболявания е възможно при спазване на отлична орална хигиена и изграждане на полезни навици. Грижата за устната кухина включва ежедневно измиване на зъбите (сутрин и вечер) и почистване с конец (преди измиване на зъбите). Така ще премахнете натрупаната плака и заседналите хранителни остатъци в труднодостъпните междузъбни пространства. Също така е препоръчително два пъти в годината да се посещава зъболекар за диагностика и лечение на дентални проблеми.

Ежедневните навици са от значение за състоянието на устната кухина. За здрави венци и зъби специалистите препоръчват отказ от тютюнопушене, тъй като никотиновите изделия могат да увредят чувствителната тъкан в устата. Изследвания показват, че тютюнопушенето повишава риска от гингивит и пародонтит. Храните, богати на фибри, като плодове и зеленчуци, се отразяват благоприятно като спомагат за поддържането на венците чисти. Млечните продукти насърчават производството на слюнка, което помага за отстраняване на зъбната плака. Консумацията на сладко от друга страна не е препоръчително, тъй като захарта „подхранва“ бактериите, причиняващи възпаление.

Натурално средство с доказан ефект за превенция и овладяване на гингивит

За да подпомогнете здравето на устната кухина, включете в ежедневието си прием на Инсадент / Insadent®®. Този изцяло природен продукт за превенция и овладяване на гингивит и пародонтит действа противовъзпалително и регенериращо върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Спомага за намаляване на налепите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и предотвратява разклащането на зъбите. Благоприятното му действие се дължи на комбинацията от натурални съставки – екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза. Продуктът е подходящ за продължителен прием и няма данни за противопоказания.