гингивит

Гингивит е често срещано възпаление на венците, при което се наблюдава подуване, зачервяване и кървене на венците. Вследствие на тези прояви се стига до чувствителност и болка, както и усещане за лош вкус и дъх в устата. Може да се стигне до образуването на т.н. венечен джоб, в който се натрупва зъбна плака и зъбен камък.

Гингивит се развива с епидемиологична скорост – около 95% от възрастните страдат от заболяване на венците в някакъв етап от своя живот. Източник на възпалението са бактериите, които се намират в зъбната плака и обитават устната кухина.

С напредване на времето при лоша устна хигиена и неправилно четкане се образува зъбен камък и затова един от най-изпитаните методи за превенция на гингивит е да се предотврати развитието на микроорганизми.

Усложнения от гингивит

Нелекуваният гингивит може да доведе до пародонтоза и последваща загуба на зъби и отдръпване на венеца.

Методи за превенция и защита от развитие на гингивит

Добрата устна хигиена е първата стъпка за превенция на гингивит и пародонтоза. Но при наличие на гингивит най-важно е да се премахнат бактериите, които причиняват възпалението и да се предприеме правилното лечение при първи симптоми.

Някои натурални средства също могат да облекчат симптомите и да забавят скоростта на развитие на възпалението, но те не са самостоятелно средство за лечение на гингивит.

Коензим Q10 притежава силен антиоксидантен ефект и подобрява снабдяването с кислород в тъканите на венците и е добро средство за превенция на заболявания на венците.

Храненето е друг важен елемент за предотвратяване на гингивит. Необходимо е да се избягва консумацията на прости захари и алкохол, тъй като те увеличават натрупването на зъбна плака и отслабват имунната система.

Вместо тях консумирайте повече храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, боб и пълнозърнести храни. Фибрите не атакуват бактериите, но подсилват имунната система на организма и създават по-добра защита срещу бактериите, които причиняват гингивит.

Лечение на гингивит

Въпреки споменатите методи за превенция, понякога неизбежно се стига до развитие на гингивит. Както споменахме ако гингивита не се лекува навреме, може да се стигне до още по-сериозни усложнения. Затова превенцията и навременното лечение са толкова важни.

При първи симптоми на гингивит не се колебайте да се доверите на природния продукт Инсадент / Insadent®, който се препоръчва от водещи специалисти в областта. Лабораторни данни доказват високата ефективност на продукта, която се дължи на висококачествените съставки и високата степен на усвояване. Със Solucaps (течни капсули) се постига по-бързо и цялостно усвояване на активните съставки (екстракт от Zea Mays и фолиева киселина).