гингивит

Бременността несъмнено е един от най-вълнуващите периоди в живота на всяка жена. Радостта от предстоящата поява на нов член в семейството обаче нерядко е помрачена от неприятни симптоми, които дамите са готови стоически да понесат. И ако някои от оплакванията като замайване, гадене и повръщане отшумяват с времето, то други като възпаление на венците (гингивит) се превръщат във верни спътници на бъдещите майки през деветте месеца на трепетно очакване на бъдещия наследник. Загрижени за здравето на устната им кухина, в настоящата статии ще разкрием повече за проблема и за начините за успешното му разрешаване.

Кое предизвиква появата на гингивит през бременността?

Добре известно е, че хормоните на бременните жени буквално бушуват. В резултат периодът на износване на плода е наситен с бурни емоции. Ако се абстрахираме от внезапната смяна на настроението и се съсредоточим върху хормоналните промени в тялото на бъдещата майка, няма как да убегне от вниманието ни, че се увеличава притокът на кръв към венечната тъкан. В резултат венците се подуват, стават по-чувствителни и податливи на дразнение. Това особено ясно се проявява при миене (четкане) на зъбите и при отхапване на по-твърди храни, когато венците започват да кървят. При повечето жени гингивитът се появява след третия месец от бременността, а по презумпция най-застрашени са тези, които са имали проблеми с венците или зъбите преди зачеване.

Как да се погрижат бременните за кървящите венци?

По време на бременността нищо не гарантира по-голям успех в борбата с острото възпаление на венците от спазването на перфектна устна хигиена. Това включва старателното измиване на зъбите два пъти на ден с правилна техника на изчеткване. Употребата на конци за зъби и антисептични разтвори е наложителна за качествено почистване на междузъбните пространства. Езикът също не бива да се пренебрегва, защото по повърхността му се натрупват налепи. За поддържане на неговата чистота ще помогнат специално създадените за целта шпатули, които могат да се намерят във всяка дрогерия.

Природен метод за борба с гингивита при бременни

Тъй като по време на бременността приемът на лекарствени средства за лечение на гингивит е противопоказен за здравето на майката и плода, засегнатите трябва да се доверят на изпитани природни средства, за да се справят с проблема. Инсадент / Insadent® е пример за продукт, създаден в съзвучие с природата. Изцяло натуралните му активни съставки – екстракт от царевична коса и фолиева киселина – притежават доказано противовъзпалително действие и са проучени по отношение на ефективността и безопасността при заболявания на венците и пародонта.