възпаление на венците

Възпалени венци, подуване и кървене най-често са резултат от лошо дентално здраве, което обаче невинаги се дължи на лоша устна хигиена. Нещо повече – хора, поддържащи изрядна хигиена може да имат лошо дентално здраве, особено, когато имат лош хранителен режим.
Когато тялото ни не получава всички необходими за нормалното му функциониране витамини се развиват редица заболявания, а тези, засягащи устната кухина не правят изключение.

Кога се наблюдават възпалени венци?

Има много причини, поради които се подуват венците. Като основна се посочва инфектирането им вследствие дейността на бактериите, населяващи зъбната плака. За успешно справяне с инфекциите тялото ни се нуждае именно от балансиран прием на витамини и всички други нутриенти. Освен това организмът ни си е изградил сравнително успешен метод на противодействие срещу развитие на опасните бактерии в устната кухина – отделянето на слюнка. По-тежки са проявите на възпалени венци при хора, които имат нарушено слюноотделяне, най-често намалена секреция на слюнка (ксеростомия).

Кои са основните витамини, чийто дефицит провокира възпаления и други проблеми с венците?

От съществено значение за здравето на венците са витамините, които имат изразени антиоксидантни свойства и тези, които подобряват циркулацията на кръвта и изграждането на тъканите. Незаменими в това отношение са витамин С и витамин Б9 – фолева киселина.

Витамин С

Този добре познат витамин подобрява устойчивостта на организма към инфекции и има силни антиоксидантни свойства – неутрализира свободните радикали, които увреждат стените на кръвоносните съдове и влошават циркулацията на кръвта. Това е особено рисков фактор за поява на проблеми с венците, които са богато кръвоснабдени.

Фолиева киселина

Това известно и като витамин Б9 съединение има доказана роля за зреенето на еритроцитите и функционирането на кръвоносните съдове. Освен това поддържа нормалната клетъчна функция, помага за изграждането на нови и възстановяването на увредени тъкани в организма.
Дефицитът именно на тези два витамина е сред основните фактори, водещи до зачестяване на проблемите с венците.

За успешно решаване на проблема с подутите и възпалени венци

Добрата дентална хигиена и правилното, балансирано хранене са главните фактори за поддържане на здрава устна кухина и предотвратяване на проблеми с венците. Можем да приемем, че тези два фактора са основната армия, с която може да водим успешна борба срещу денталните заболявания – възпалени венци, гингивит, пародонтоза.

Какво е обаче една армия без здраво и сигурно подкрепление. Такова подкрепление в случая осигурява приемът на Инсадент – висококачествен продукт за здрави венци и зъби. Той осигурява оптимални дози фолиева киселина, допълнена от екстракт от царевична коса. Този състав е уникален както по отношение на качеството, така и по отношение на доказаното си действие.