Възпалени венци

Според една древна поговорка “ние сме това, което ядем”. Според друга “който и да е бащата на едно заболяване, лошата диета със сигурност е неговата майка”. Храната, която приемаме, количеството и качеството й в огромна степен определят и това колко здрави ще бъдат зъбите ни. Защото, когато се храним, ние не само снабдяваме тялото си с енергия, но и доставяме хранителни вещества за развитието на хилядите опасни бактерии, обитаващи устната ни кухина и формиращи зъбната плака. Тези бактерии стоят в основата на възпалението на венците и последващото развитие на гингивит и пародонтоза.

Възпаление на венците – причини

Основните фактори, които водят до възпаление на венците са:

– генетична предразположеност

– лоша устна хигиена

– свръхразвитие на бактериите в устната кухина

– нередовно почистване на зъбната плака

– тютюнопушене

– диабет

– неправилно хранене

Възпаление на венците – симптоми

Оплакванията, които се появяват при възпаление на венците са разнообразни и засягат в различна степен отделните хора. Сред тях спадат:

– кървящи венци

отдръпване и оголване на венците

– поява на лош дъх в устата

– чувствителни зъби с оголени шийки

– болки в зъбите от топло и студено

Храни, които може да провокират възпаление на венците

Ето какво е добре да избягвате, за да намалите риска от възпалени и кървящи венци:

– храни, които се лепят по зъбите или засядат между тях. В тази група влизат чипсове, десерти с лепкава и оставаща по зъбите глазура, карамел и др.

– газирани напитки и подсладени сокове. Те са основният източник на изкуствени подсладители и добавени захари, фосфати и цитрати, които унищожават емайла на зъбите, стимулират развитието на бактериите в устата и водят до възпаление на венците.

– храни и напитки, които изсушават устата. Тук попада най-вече алкохолът.

Храни и продукти, които понижават риска от възпаление на венците

– храни, богати на фибри. Редом с добрата устна хигиена, това е най-доброто естествено средство срещу възпаление на венците и развитие на сериозни дентални заболявания като гингивит и пародонтоза. Фибрите стимулират производството на слюнка, която предпазва зъбите и венците от вредното влияние на продуктите, отделяни от бактериите в устата.

– дъвки без захар. Дъвченето на дъвка след хранене също стимулира производството на слюнка, а в допълнение помага за премахване на остатъци от храна, останали по зъбите.

– черен и зелен чай. Съдържат полифеноли, които преустановяват развитието на бактериите и значително забавят формирането на зъбна плака.

Доказан природен продукт за преодоляване възпалението на венците и за стимулиране на слюноотделянето

Много клинични и лабораторни данни доказват, че уникалният състав (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) в природния продукт Инсадент / Insadent® подпомага регенерирането на тъканите в устната кухина и осигурява успешно справяне с възпалени венци и суха уста (ксеростомия). Инсадент допринася за намаляване числеността на вредните бактерии в устната кухина, което го прави идеално допълнение към ежедневната грижа за зъбите и венците.