Възпаления в устната кухина

Много хора страдат от различни възпаления на устната лигавица или на венците. Наличието на неприятни малки ранички в устната кухина, създава дискомфорт, който пречи на нормалните дъвкателни процеси. Хроничната поява на тези възпаления може да е сигнал за някои отклонения в други системи в организма.

Възпаления в устната кухина – трите най-често срещани

Абцес

Това възпаление може да възникне от натрупване на остатъци от храна и бактерии между зъба и венеца, т.нар. зъбна плака. Възможно е причината да е и инфекция на зъба вследствие на кариес. Наблюдава се деструкция на зъбната повърхност, която ако не се отстрани навреме, води до нарушаване на пулпата. Абсцесът може да възникне и на самия венец. Започва подуване и поява на болезнено бяло образувание пълно с гной. За да се определи естеството на възпалението се прави рентгенова снимка. Ако то е в резултат на кариес е достатъчно да се излекува самия зъб. Ако проблемът обаче е във венеца, тогава е необходима антибиотична терапия, комбинирана с противовъзпалителни продукти.

Млечница

Това е вид гъбична инфекция, получена вследствие на гъбички в устната кухина. Млечницата е често срещано възпаление, което не е съвсем безобидно. Симптомите са побеляване на езика, налепи, леко повишена температура, затруднено преглъщане, увеличени лимфни възли и др. При появата на тези симптоми е необходима своевременна лекарска консултация, за да се избегне рискът от преминаване на инфекцията в храносмилателния тракт.

Афтозен стоматит (афти)

Афтозният стоматит заема значително място по честота на проявите. Наблюдава се като неприятни ранички по устната лигавица или по езика, които може да са болезнени при допир. Важно е да не се допуска афтите да се превърнат в хронично рецидивиращи, вследствие на което да се лекуват по-трудно и продължително време.

Предотвратяване на възпаленията в устната кухина

Тези проблеми в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Затова е важно поддържането на добра устна хигиена, съчетана с периодични прегледи при стоматолог и прием на храна, богата на витамини и минерали. А ако към всичко това добавите продукт с противовъзпалително действие, значително би се редуцирал рискът от подобни състояния. Именно такъв е Инсадент / Insadent® – изцяло природен продукт, в чиито състав са включени екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Продуктът се приема и при пародонтоза, премахване на лош дъх и при сухота в устата.