възпаление на венците-стадии

Забелязвате ли кървене на венците, когато миете зъбите си? Усещате ли венците си подути и болезнени? Борите ли се с неприятен вкус и лош дъх в устата? Усещате ли свръхчувствителност на някои зъби към топло или студено? Това са все симптоми на налично възпаление на венците, което мъчи голяма част от хората.

Възпалението на венците е дентален проблем, който протича в няколко етапа и в крайната си фаза засяга костта, която държи зъбите прикрепени към челюстта (алвеоларна кост). Прогресирането на заболяването е бавно, но последствията са тежки – стига се до загуба на зъби и развитие на инфекции, които засягат не само устната кухина, но могат да доведат и до други сериозни здравословни проблеми.

Причина за възпалението на венците

В устната кухина живеят огромен брой бактерии. Те се развиват в зъбната плака, която се формира непрекъснато върху зъбите и венците. Възпалителните процеси в устната кухина са следствие от дейността именно на тези бактерии и токсините, които те отделят. Възпалението на венците протича в 3 отделни стадия, като при всеки следващ пораженията върху тъканите в устната кухина са все по-сериозни.

Трите стадия на възпаление на венците

Гингивит – това е най-леката форма на възпаление на венечните тъкани. В този ранен етап пораженията са напълно обратими, тъй като възпалението все още не е достигнало съединителната тъкан и подлежащата алвеоларна кост.

Пародонтоза (пародонтит) – прогресирането на възпалението води до утежняване на инфекцията, засягане на по-дълбоките части на венеца и преминаване на гингивита в пародонтоза. Шийките на зъбите се оголват. Започва формиране на джобове около тях, в които се задържа храна и плака, чрез която инфекцията се разпространява към костта, прикрепяща основите на зъбите. В този стадий уврежданията на тъканите в устата все още са обратими, но усилията са насочени повече към спиране на прогреса на заболяването и предпазване от още по-тежки щети.

Напреднала пародонтоза – в този финален стадий на възпаление на венците се наблюдава силното им оттегляне от зъбите, които изглеждат издължени в посока към челюстта. Съединителната тъкан във венеца е почти напълно разрушена, а алвеоларната кост е резорбирана и стопена в много голяма степен. Стига се до загуба на зъби или принудително вадене на увредените такива. Тъканното увреждане при напреднала пародонтоза се счита за необратимо.

Може ли да се спре прогресията на възпалението на венците?

Този дентален проблем се овладява успешно, ако се открие навреме и ако се разчита на качествени продукти за поддържане на денталното здраве. Продукт, който се прилага успешно в борбата с гингивит и пародонтоза е Инсадент/insadent®. Приемът на 1-2 капсули Инсадент дневно за период от поне 3 месеца подпомага възстановяването на съединителната и епителната тъкан в устната кухина, спира резорбцията на алвеоларната кост и възпрепятства рецидивирането на венечното възпаление.