проблеми с венците – пазете се

Данни от мащабно международно проучване сочат, че всеки втори зрял човек има проблеми с венците. Това означава, че ако сте на 30 или повече години, вероятността да имате, или скоро да развиете, дентални проблеми е поне 50%.

Гингивит и пародонтоза – най-честите проблеми с венците у нас и по света

Отделът по дентални проучвания към Американската дентална асоциация е проучил данните на близо 4 хиляди души, направили си профилактичен преглед при стоматолог. Установено е, че повече от 47% от тях имат проблеми с венците в начална, напреднала или дори крайна фаза. В болшинството от случаите проблемите са предизвикани от гингивит или пародонтоза.

Интересно е да се отбележи, че напреднала фаза на проблеми с венците се отчита не само при възрастни хора, които обичайно са най-засегнати. Така напредването на възрастта като рисков фактор вече не е с водещо значение.
Съпоставимо е влиянието на фактори като начин на живот и хранене, ниво на устна хигиена, полаганите допълнителни грижи за венците и зъбите и др. Именно те предразполагат за това все повече млади хора да страдат от гингивит и пародонтоза.

В началото и дори след напредване на тези дентални проблеми, в много случаи симптомите се ограничават само до подуване, зачервяване и кървене на венците. Това са оплаквания, които хората са склонни да пренебрегват. А мерки трябва да се предприемат още при първи подобни симптоми, когато състоянието все още е обратимо. В краен стадий на гингивит и след развитие на пародонтоза често се стига до значително отдръпване на венците и загуба на зъби.

Как да се справите с гингивита и да се предпазите от пародонтоза?

Както стана ясно, възможно е да имате проблеми с венците дори без да усещате сериозни симптоми. Препоръката на денталните специалисти е насочена към спазването на изрядна устна хигиена за намаляване на риска от тях.
Към редовното четкане на зъбите и посещенията при зъболекар е добре да се добави и приемът на Инсадент / Insadent®. Този продукт успешно регенерира и предпазва тъканите в устната кухина, и помага за справяне с неприятния дъх. Освен това Инсадент повишава слюноотделянето, с което осигурява комплексна защита на венците и зъбите.