витамини за здрави венци

Пародонтит (пародонтоза) е сериозно заболяване на венците, което се характеризира с болка и дразнене в областта на пародонта. За превенция на заболяването стоматолозите препоръчват ограничаване на захарта и полагане на специални грижи за здравето на устната кухина. Това включва редовно миене на зъбите, чистене на междузъбните пространства с конец и изплакване.

Пародонтитът започва с гингивит и прогресира, ако не се вземат навременни мерки. Изненадващо обаче се появиха нови данни от проведено изследване, което доказва пряка връзка между начина на хранене и риска от пародонтит. По-специално става въпрос за дефицит на витамин B12.

Дефицит на витамин B12 и пародонтит – каква е връзката?

Учени откриха изненадваща връзка между дефицита на витамин B12 (цианкобаламин) и пародонтит. Става въпрос за обратна връзка между серумните нива на витамина и прогресията на заболяването на венците. С други думи, колкото по-ниски са нивата на витамин B12 в организма, толкова по-висок е рискът от развитие на пародонтоза и последваща загуба на зъб, което е част от усложненията на заболяването. Учените са категорични, че количеството и качеството на храната рефлектира директно върху здравето на зъбите и венците. Предполага се, че причината за тази връзка се дължи на факта, че витамин B12 се използва в метаболизма на захарите и по тази причина диета, богата на захар, изчерпва наличностите на витамина в организма, като едновременно с това увеличава риска от пародонтит. Освен това витамините от група B участват в процеса на зарастване на рани и липсата им в организма забавя заздравяването на венците.

Друга възможна теория е, че хората, които се хранят предимно с храна, лишена от ценни витамини и минерали, вероятно приемат и по-малки количества от така необходимия витамин B12. Те са и по-склонни към консумацията на големи количества захар – ключов фактор, който води до заболяване на венците.

При съмнения за възпалителни заболявания на венците и пародонтит се доверете на Инсадент / Insadent®

Инсадент е доказано ефективно средство при проблеми с венците и пародонта. Независимо от причината за поява на пародонтит, водещи стоматолози препоръчват прием на течни капсули Инсадент за предотвратяване на нежелани усложнения.

При установен гингивит и пародонтоза се препоръчва прием на Инсадент по 1 капсула 2 пъти дневно за период от поне 3 месеца.