вредата от тютюнопушенето

Колкото и да е обсъждана темата за вредата от цигарите, някои пушачи дори и да опитват, не успяват да се откажат от вредния навик. И ако най-вече се говори за негативен ефект върху здравето на белите дробове, кожата и сърцето, то устната кухина също страда при всяко дърпане от поредната цигара.
В действителност половината от заболяванията на венците при пушачите се дължат именно на вредния навик! А продължителното негативно въздействие от тютюнопушенето върху здравето на венците и зъбите може да доведе до хронични заболявания на венците, които в последствие да прогресират до сериозни последствия като загуба на един или няколко зъба.

Вредата от тютюнопушенето – ето до какви негативни последствия за денталното здраве може да доведе

Лошият дъх и оцветяването на зъбите са сред най-безобидните проблеми за пушачите в здравословен аспект.
Вероятността да се появи възпаление на отворите на слюнчените жлези и натрупване на плака и зъбен камък се повишава значително при привържениците на тютюневия дим.

Но най-сериозни притеснения предизвиква повишеният риск от загуба на костна тъкан в областта на челюстта, както и вероятността от развитие на заболявания на венците като пародонтит – една от водещите причини за загубата на зъби.
При пушачите се наблюдава и забавено заздравяване на тъканта след екстракция на зъбите, пародонтално лечение или някакъв вид орална хирургия, както и по-ниска успеваемост на процедурите за зъбни импланти.

Как тютюнопушенето води до заболявания на венците?

Влиянието на тютюневите изделия върху здравето на венците се дължи най-вече на затруднено закрепване на костта и меките тъкани към зъбите. По-конкретно, цигареният дим възпрепятства нормалното функциониране на клетки в устната кухина. Това предразполага към развитието на инфекции в устната кухина като пародонтит и намалява кръвния поток към венците. Това е една от основните причини за намалено зарастване на тъканите в устната кухина.

Пушачите, разбира се, е добре да помислят за отказване от вредния навик, за да намалят максимално негативното влияние на никотина върху здравето на венците и зъбите. Дори при ограничаване на тютюнопушенето се наблюдава положителен ефект.

Проучване доказва, че пушачите, които са ограничили пушенето до по-малко от половин кутия дневно, са с до три пъти по-предразположени от развитие на заболяване на венците, в сравнение с непушачите. За сравнение, пушачите, които пушат по повече от кутия и половина на ден, са до шест пъти по-предразположени от развитие на заболяване на венците.

За здрави венци и зъби – доверете се на Инсадент / Insadent®

Когато става въпрос за здравето на венците, едва ли има по-подходящ продукт от Инсадент. Това е природно средство, подходящо за превенция и лечение на заболявания на венците и пародонта.
Природните съставки в продукта успешно предотвратяват възпалителните процеси в устната кухина и подпомагат възстановяването на увредената тъкан. Благодарение на своя противовъзпалителен ефект, Инсадент притежава укрепващи свойства и предотвратява настъпването на евентуални усложнения.