витамини за здрави венци

Приемът на витамини за здрави венци е успешен подход за превенция и овладяване на пародонтални заболявания. Те са широко разпространени сред хората над 30-годишна възраст и списъкът с рискови фактори, които водят до развитието на гингивит и пародонтит, е дълъг. В него влизат незадоволителната орална хигиена, тютюнопушене, някои здравословни състояния като диабет, напредване на годините и генетичната предразположеност. В следващите редове споделяме кои витамини и хранителни вещества противодействат на изброените пречки пред поддържането на добро дентално здраве.

Витамин С

Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, който е структурен протеин, необходим за изграждането на венечната тъкан. Ето защо дефицитът на витамин С често се проявява с възпалени, кървящи и болезнени венци. Проучване установява, че ниските му стойности в организма се свързват с по-голям риск от пародонтални заболявания. Друг анализ на изследвания, публикуван през 2021 г., показва, че приемането на витамин С под формата на хранителни добавки намалява кървенето на венците при хора с гингивит и диабет. Ако не си добавяте необходимите количества от този витамин чрез хранителния режим, може да се доверите на висококачествени природни добавки като Витабор С Актив.

Витамин D

Витамин D подпомага здравето на устната кухина като повишава антибактериалните защитни системи на организма, поддържа венечната тъкан здрава и намалява възпалението. Витамин D също така е важен за усвояването на калций в тялото, който е жизненоважен за изграждането и поддържането на здрави зъби. При недостиг денталното здраве е застрашено, защото може да последва увреждане на зъбите и заболяване на венците. Източник на витамин D са слънчевите лъчи и някои храни като мазна риба, жълтък и гъби.

Освен витамини за здрави венци е полезно да се приемат омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини проявяват мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които ги правят добър избор при лечение на пародонтоза. Преглед на проучвания, публикуван през 2020 г., установява, че приемът на омега- 3 мастни киселини под формата на добавки значително подобрява маркерите на пародонталното заболяване, които включват нива на плаката и дълбочина на джобовете между зъбите. Омега- 3 мастните киселини също така имат силен антиоксидантен ефект, който предпазва венците от увреждане. Може да си ги набавите чрез консумация на мазни риби и морски дарове, ядки, яйца или под формата на природни продукти като ТриОмега 1000+.

Към най-полезните витамини за здрави венци задължително добавяме тези от група В

И по-специално витамин В9, познат още като фолиева киселина, който спомага за поддържането на добро орално здраве и понижава риска от развитие на гингивит и пародонтит. Фолиевата киселина действа като намалява възпалението на венечната тъкан и подобрява устойчивостта на венците към зъбната плака и аеробните бактерии.

За да си набавите оптимални количества фолиева киселина, може да се доверите на Инсадент / Insadent®®. Този изцяло природен продукт поддържа оралното здраве и спомага за овладяване на най-често срещаните заболявания на зъбите и венците. Действието му се дължи на рационалната комбинация от 200 mcg фолиева киселина и натурален екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса. Съчетани по този начин, активните съставки оказват противовъзпалително и регенериращо действие на тъканите в устната кухина. Приеман редовно продуктът защитава венците от възпалителни заболявания, спомага за намаляване на налепите по зъбите, увеличава производството на слюнка и премахва чувството на сухотата в устата и лошия дъх. Няма данни за странични ефекти и противопоказания.